Банкеръ Daily

Финансов дневник

Китай обяви всички дейности с биткойн за незаконни

Криптоактивите Bitcoin и Ethereum претърпяха загуби, след като Китайската народна банка за пореден път зае твърда позиция срещу търговията с дигитални монети. Цената на биткойн падна с 6% до 42 081 долара, докато втората по големина цифрова валута Ethereum загуби 10% от стойността си, достигайки 2 834 долара, съобщава CNBC. 

В публикация на сайта на Китайската народна банка се посочва, че всички дейности, свързани с криптоактиви, са незаконни. Посочено е, че в Китай за незаконни се смятат всички услуги, свързани с търговия, сравняване на криптовалути, както и обменът им в чужбина.

През тази година Пекин остро се противопостави на криптоактивите. Китайското правителство предприе мерки за спиране на "копаенето" на дигитални валути. Китай определи тази операция като твърде разточителна откъм електричество в опит да прекрати транзакциите и "производството" на дигитални "монети". 

Освен това Китайската народна банка забрани на банките и небанковите платежни институции като Ant Group да предоставят услуги, свързани с виртуална валута. Властите дори настояха Ant Group да прекрати дейността си заради участието й в търговия с криптовалути.

Въпреки че позицията на Китай по отношение на криптоактивите не е нова, споменаването им като незаконна дейност беше достатъчно да изведе пазара на отрицателна територия. Инвеститорите вече бяха обезпокоени от това, че напоследък Комисията за ценните книжа и борсите в САЩ също възприе взе по-строга линия по отношение на криптовалутите, казват анализаторите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във