Банкеръ Daily

Финансов дневник

Китай обещава значително намаляване на цената на финансирането

Китай обеща "съществено" по-ниски лихвени проценти по заемите и да се справи с трудностите при финансирането, с които се сблъскват предприятията, тъй като втората по големина икономика в света показва все по-големи признаци "на умора" на фона на засилващата се търговска борба със САЩ, съобщава Marketwatch.

Държавният съвет на Китай заяви, че има за цел да намали разходите за финансиране на малкия бизнес с един процентен пункт тази година, съобщи държавната медия CCTV, позовавайки се на редовно заседание на Държавния съвет, председателствано от китайския премиер Ли Къцян.

Междувременно властта обеща и по-добра кредитна подкрепа за компаниите с висока кредитоспособност и за тези, които все още получават поръчки. Тя също така потвърди ангажимента си за задълбочаване на пазарната реформа на лихвените проценти като част от усилията за намаляване на лихвите, както и за по-голяма прозрачност в процеса на определяне нивата на процентите.

Китайските банки рязко намалиха заемите си през юли, като новите заеми в юани, отпускани от трезорите, спаднаха до 1,06 трилиона юана (150,1 милиарда долара) от 1,66 трилиона юана месец по-рано. Общото социално финансиране, което е по-широко мерило за кредитите в икономиката, също беше намалено до 1.01 трлн. юана през юли спрямо 26.2 трлн. юана месец по-рано.

Facebook logo
Бъдете с нас и във