Банкеръ Daily

Финансов дневник

Китай може да пусне собствена цифрова валута до 2-3 месеца

Китай може да въведе дигиталната си валута още през следващите два до три месеца, прогнозира управляващият партньор на инвестиционния посредник HCM Capital Джак Лий, цитиран от CNBC.

Страната вече е разработила рамката, наречена Digital Currency Electronic Payment (Електронно плащане в цифрова валута - бел. ред.), отбеляза Лий и обясни, че това би позволило на централната банка да издава цифрова валута на търговските, както и на платежните мрежи на трети страни, като Alipay и WeChat Pay. „И така, те вече имат цялата система и мрежата е готова. Мисля, че ще я видите (дигиталната валута) съвсем скоро“, каза Лий по време на събитие в Сингарпур. По неговите думите в началото тя ще бъде пусната тестово, без да заменя напълно физическите пари. 

HCM Capital инвестира в редица стартиращи блокчейн стартъпи. Посредникът е подкрепен от тайванския производител на електроника Foxconn, който също инвестира в 100-милиардния Vision Fund на японската SoftBank.

Експерти предупреждават, че виртуалните валути могат да увеличат рисковете от измами, по-специално изпирането на пари и финансирането на тероризма. Но много правителства все още не са намерили начин да регулират това. "Очакваното пускане на китайската цифрова валута може да тласне властите по целия свят в размисъл как могат да използват и регулират технологията, посочи Даниела Стофел, държавен секретар на Швейцария по международните финанси. „Ако правителствата сега разберат, че това се случва в действителност и скритите въпроси и предизвикателствата пред електронната валута са реални, се надявам това да даде допълнителен тласък на решенията в глобален мащаб“, заяви още тя. 

Потенциалният ръст на цифровите валути би породил въпроси относно ролята на националните пари и централните банки - нещо, което също трябва да бъде обсъдено в международен план. Китай не е единствената страна, която планира издаването на цифрова валута. Централната банка на Швейцария заяви миналия месец, че работи с националната борса на страната, за да проучи възможното използване на такива валути при търговията.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във