Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кирил Петков внесъл в БНБ искане за проверка на ББР

Днес в БНБ е внесено искане за проверка на Българската банка за развитие, обяви министърът на икономиката Кирил Петков пред журналисти в Министерския съвет. 

"Вчера, до края на работния ден, още нямахме данни за кредитните досиета на ББР. Искаме достъп до данните, в рамките на закона, за да не губим никакво време в нашата политика на прозрачност", обясни министър Петков. 

БНБ вече обяви, че започва целева надзорна проверка в Българската банка за развитие. Причината според централната банка е безпрецедентната ситуация на публичен конфликт между ръководството и акционера на ББР. В отговор на запитване на "БАНКЕРЪ" от БНБ поясниха, че нямат преки законови правомощия по отношение на одитните комитети в банките.

На 1 юни икономическият министър и принципал на ББР Кирил Петков свика извънреден брифинг, на който обяви, че Управителният съвет на банката отказва да предостави информация за кредитните досиета на одитния комитет. Петков съобщи, че ще сезира БНБ, тъй като според него това е нарушение на Закона за независимия одит.

От ръководството на ББР излязоха с опровержение, че УС на ББР е предоставил подробна финансова информация на членовете на новия Одитен комитет. В съобщението до медиите бе посочено, че в допълнение, банката е направила запитване за правата на достъп на Одитния комитет във връзка с предоставянето на информация за кредитни експозиции на банковата група, представляваща банкова и търговска тайна, до Комисията за публичен надзор на регистрираните одитори и Българска народна банка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във