Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кирил Петков разговаря с президента на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер

Премиерът Кирил Петков проведе среща с президента на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер.

Нови инвестиции в областта на зеления преход, транспорта, енергетиката, регионалното сближаване и малките и средните предприятия са били във фокуса на разговора на премиера Кирил Петков с президента на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер.

Двамата са категорични, че сътрудничеството в контекста на изпълнението на ключови проекти в страната трябва да продължи, което ще допринесе за по-висок растеж и заетост. Българският премиер подчерта, че задълбочаването на партньорството и подкрепата на банката към публичния и частния сектор ще доведат до положителни резултати не само за България, но и за региона. „Планът за възстановяване и устойчивост е добра възможност за съвместна работа“, каза министър-председателят.

Обсъдени са били и възможностите и инструментите за зелен преход, като Модернизационния фонд и Механизма за справедлив преход, а също подкрепата, предоставяна от ЕИБ на България за структуриране на Фонд за декарбонизация.

През 2021 г. Групата на ЕИБ, която се състои от ЕИБ и Европейския инвестиционен фонд, предостави заеми, гаранции и пое ангажименти за дялово участие по проекти в нашата страна на обща стойност 948 млн. евро. А размерът на заемите ни от ЕИБ за устойчива инфраструктура, екологично градско развитие и стопанска дейност достигна 176 млн. евро.

Европейският инвестиционен фонд пък ангажира 772 млн. евро за нови проекти за малки и средни предприятия. Общо 5900 дружества и 126 000 работни места успяха да се възползват от  отпуснатите заеми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във