Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кирил Петков несъгласен с ИТН за приватизацията на ББР

Служебният икономически министър Кирил Петков внесе светлина по отказа му да участва кабинета, предложен от "Има такъв народ".

По-рано лидерът на ИТН Слави Трифонов съобщи, че е поканил трима министри от служебния кабинет - освен Петков, са били поканени финансовият министър Асен Василев и министърът на образованието проф. Николай Денков, но са отказали. 

В обща позиция Петков, Василев и Денков посочиха, че "ИТН и икономическият екип на служебното правителство имат съществени различия във визиите си за финансовата политика и основните задачи през следващия период. Освен това ИТН са предложили на сегашния служебен финансов министър Асен Василев министерски пост в друго министерство".

"Реално, когато предложиха ние да се присъединим към тяхното правителство, въпросът беше, че на министъра на финансите не му беше предложен този пост поради разлика във вижданията каква да бъде финансовата стратегия на държавата“, обясни впоследствие Петков пред bTV.

Той отбеляза, че на Асен Василев е предложен пост министър на околната среда или министър без портфейл. „Ние решихме, че е по-добре да е човек от техния екип. Явно имат различна визия за част от идеите“, отбеляза Петков.

„Винаги съм казвал, че за мен е чест през последните седмици да съм човекът, който представлява данъкоплатците. Много се радвам, че имахме тази възможност, с удоволствие бих помагал пак. За мен е важно България да бъде напредничава държава, да имаме много по-големи успехи и вярвам, че можем“, заяви служебният министър на икономиката.  

Според него Mинистерството на финансите и Mинистерството на икономиката реално вървят ръка за ръка, защото по думите му не може един министър на икономиката да си измисля някакви стратегии без да са финансирани от бюджета.

„Пожелаваме му успех, нормално е различни хора да имат различни визии, надявам се, че ще успеят. Нашите виждания са, че или го правим по начин, по който ние сме убедени, че е най-правилният или няма да пречим. Не сме участвали в изборите, така че не можем да имаме други претенции“, коментира Кирил Петков.

За идеята на ИТН Българската банка да развитие (ББР) да се приватизира, Петков посочи, че според него е хубаво тази банка да съществува. „Обаче като абсолютно прозрачна, за малкия и среден бизнес, с лимит от 5 млн. и новия професионален мениджмънт, да финансира малки иновативни компании“, посочи той.

Според виждането на "Има такъв народ" 51% дял от банката следва да бъде продаден на стратегически чуждестранен инвеститор, а 49% да бъдат пуснати за търговия на Българската фондова борса. 

„Тази банка трябва и има възможност да остане във вида, в който в момента я докарахме след 8 седмици борба. Банката, както беше преди ние да влезем, нямаше никакъв смисъл за българската икономика и общество“, коментира Петков.

Според него е много добре да имаме такъв инструмент. „Не случайно големи икономики като Канада имат Банка за развитие. Те всъщност имата една определена функция – малките предприятия, които са иновативни и рискови, които не могат да вземат нормални кредити от търговските банки, да имат място, където да отидат“, отбеляза още Кирил Петков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във