Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Кипърските банки се давят в лоши заеми

Кредитните институции в Кипър продължават да се борят с огромния брой необслужвани заеми, които съставляват близо половината от отпуснатите кредити и затрудняват финансирането на крехката икономика. Ликвидността на банките е достатъчна, за да абсорбира просрочените заеми до определена точка, но е необходимо да бъдат предприети бързи действия, тъй като техният обем непрестанно се увеличава, предупреждава Централната банка на Кипър.

Общият размер на лошите заеми (такива с повече от три месеца просрочие или преструктурирани повече от два пъти) е 23 млрд. евро към края на септември или 42.3% от всички отпуснати, по данни на централната банка. Това далеч надхвърля брутния вътрешен продукт (БВП) на страната от 17 млрд. евро и кара правителството и кредиторите да търсят начини, които да обърнат тази тревожна тенденция, но без това да навреди допълнително на икономиката. Според прогнозите кипърската икономика ще се свие с 8.7% през 2013-а и с 3.9% през тази година.

Многократно гуверньорът на Централната банка на Кипър Паникос Деметриадис е посочвал, че управлението на лошите заеми и тяхното преструктуриране представлява най-голямото предизвикателство пред банковия сектор в Кипър. Друг притеснителен проблем, е че голяма част от необслужваните заеми се притежават на влиятелни бизнес групи и конгломерати в Кипър, които са използвали различни начини, за да избегнат плащането на задълженията си.

По информация на източници от централната банка близо 6 млрд. евро или 26% от всички лоши заеми се притежават от само 30 кредитополучатели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във