Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кипър закрива офшорните сметки

Кипърските банки са получили писмо от Централната банка,  с което се изисква в определени срокове да се закрият сметките на всички офшорни компании. Процедурата трябва да стартира още в понеделник (4 юни).

След като сметките бъдат закрити, офшорните компании ще се регистрират и създадат сметки при нов режим и условия. 

Властите вече ще изискват от тях копия на лични карти или паспорти на титулярите, адрес за постоянно пребиваване и данъчен номер в държавата, където плащат данъци.

Ще се изискват още препоръчителни писма от банки, информация за платен данък по местоживеене, данни за други банкови сметки в банки извън тази, за която се кандидатства, документи за произход на парите, влагани в офшорните фирми.

Кипърските банки ще проверяват тези данни на всеки шест месеца. Те трябва да са наясно и с търговската целесъобразност на сделките, минаващи през офшорната фирма.

С предимство ще се откриват сметки на компании с офиси в Кипър, реално работещи и с персонал в тях. Те ще са задължени да водят счетоводна отчетност и да я представят пред банката.

Освен това, задължително става декларирането на активи пред банката - акции, държавни ценни книжа или друго. Кредитите не се смятат за актив.

Тези промени стават след посещението на представители на американското Министерство на финансите и поставените от тях изисквания за дейността на офшорните фирми, регистрирани в Кипър.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във