Банкеръ Daily

Финансов дневник

КФН започна проверка на сделката "Еврохолд" и ЧЕЗ

Комисията за финансов надзор се самосезира и започва проверки в "Еврохолд България" АД и в основни дружества от финансовия холдинг.

Целта на КФН е да провери финансовото състояние и капацитет на холдинга с оглед бъдещите придобивания, включително на "ЧЕЗ Разпределение България" АД  и "ЧЕЗ Електро България“ АД.

"По закон електроразпределителните дружества са част от националната европейска критична инфраструктура с пряко отношение към въпросите на националната сигурност. С предприетите от Комисията действия по проверка на получилия ексклузивност за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България – "Еврохолд България" АД, КФН спазва своето обещание за стриктен надзор по отношение на поднадзорните лица и публични дружества, както и прозрачна и навременна комуникация с обществеността", се казва в съобщение на финансовия регулатор.

КФН уточнява, че за назначените проверки са информирани прокуратурата и ДАНС, като същите ще бъдат уведомени, както за резултатите от проверките, така и своевременно, ако се констатират факти и обстоятелства, навеждащи на заключения за извършени нарушения.

Предстои по сделката да се произнесат Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за енергийно и водно регулиране.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във