Банкеръ Daily

Финансов дневник

КФН с конкретни стъпки за развитие на финтех екосистемата в България

Комисията за финансов надзор започва активно партньорство с Българска финтех асоциация (БФА) и с представители на бизнес организации със заявен интерес към стимулиране развитието на финансовите иновации в небанковия сектор, съобщиха от регулатора.

На среща, предложена от страна на комисията, са били начертани основните линии за действие и набелязани конкретни стъпки, чрез които да се подкрепи развитието на иновационните решения в небанковия финансов сектор в България. Те включват основно:

-Развитие на финансовата грамотност на потребителите на финансови услуги и инвеститорите чрез участие на експерти от Комисията в магистърски програми и обучителни иновационни лагери с ученици.

-Участие на представители на регулатора в местни и международни уебинари на Българска финтех асоциация.

-Регулярни срещи с финтех компании с цел обратна връзка по оценката на възможните рискове и за пазара, и за потребителите, както и потенциални действия и мерки, с оглед минимизирането им за извличане на максимални ползи от растящия интерес към финансовите иновативни продукти и/или технологии при спазване на регулаторните изисквания.

-Популяризиране и насърчаване използването на вече функциониращия Innovation Hub, с който се подобрява бързия и лесен достъп до информация за стартиращите компании и по въпроси и казуси с регулаторен  и правен характер.

-Проучвания и подготовка по въвеждане на  регулаторен за небанковия финансов сектор Sandbox, който ще позволи на ФинТех компаниите да тестват продуктите си в реална и сигурна среда, а надзорният орган да наблюдава този процес, за оптимално адаптиране на регулациите към навлизането на дигиталните финанси.

-Съвместно обсъждане и адаптиране на новата регулаторна рамка за колективно финансиране, която се разглежда като установена форма на алтернативно финансиране за стартиращите предприятия и на малки и средни предприятия. Тази задача ще бъде свързана с надзор на цифрова платформа, създадена с цел свързване или улесняване на свързването на потенциалните инвеститори или заемодатели с търсещи финансиране предприятия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във