Банкеръ Daily

Финансов дневник

КФН: Нямаме отношения със санкционираните по "Магнитски"

Повече от две седмици след като бяха обявени санкциите по закона "Магнитски" и публикуването на първите т.нар. "черни списъци" от българските власти, Комисията по финансов надзор излезе с кратка позиция, че няма отношения с лица, включени в черните списъци с фирми и приближени на санкционираните от САЩ за "значителна корупция" Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков.

В съобщение, публикувано на сайта на КФН в петък (18 юни), се посочва, че "съобразно своите законови правомощия и действащите регулаторни изисквания съблюдава и е в готовност да съдейства на компетентните органи относно включените в обхвата на извършваните проверки лица".

"И занапред в надзорната си практика ще продължи да предприема всички законово регламентирани и необходими мерки за запазване стабилността на капиталовия пазар и на небанковия финансов сектор като цяло, превенция на незаконосъобразни практики, водещи до накърняване на доверието на инвестиционната общност", подчертава КФН.

За сравнение в своя позиция отпреди седмица БНБ обяви, че всички банки в България вече са предприели ограничителни мерки спрямо физическите и юридическите лица, които САЩ санкционира по закона „Магнитски“. Тези мерки включват блокиране на сметки, блокиране на карти, наложени запори и закриване на сметки, като някои от действията са започнали още преди публикуването на списъка от Вашингтон.

БНБ съобщи също, че централните банкери са подчертали пред правителството, Министерството на финансите, Министерството на правосъдието, Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи и ДАНС „необходимостта да бъде ускорена подготовката на законодателно решение, свързано с прилагането на подобни ограничителни мерки, предприемани от други държави, на национално ниво, с оглед неговото внасяне без допълнително забавяне в следващото Народно събрание“.

Все още прокуратурата не е започнала разследване по същество срещу санкционираните. В четвъртък държавното обвинение съобщи, че са изпратени писма до Вашингтон с искане за допълнителна информация, на която се базират санкциите срещу Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков и техните фирми.

От държавното обвинение казват, че тази информация им е необходима заради започналите проверки срещу Васил Божков, Илко Желязков и Делян Пеевски. 

"Именно оповестената от компетентните власти на САЩ информация беше поводът за предприемане на действия от страна на българската прокуратура, съгласно нейните правомощия. Информацията би помогнала за изясняване на предмета на образуваните проверки и евентуално бъдещо наказателно разследване", посочват от Върховната касационна прокуратура. 

Паралелно водещите фигури от санкционния списък на САЩ по закона "Магнитски" - Делян Пеевски и Васил Божков, оспорват в съда продължението на санкционния режим, въведено от българското правителство. Във Върховния административен съд вече са подадени жалби срещу т.нар. "черен списък" на българското Министерство на финансите от фирмата "Интръст", която е собственост на Пеевски, както и партията "Българско лято", чийто лидер е Божков. Съобщава се, че по жалбата на "Интръст" още не е образувано дело.

Още преди седмица стана ясно, че партията на Васил Божков "Българско лято" е внесла жалба във ВАС срещу самото решение на правителството да направи "черни списъци" с фирмите на българските граждани, спрямо които САЩ наложиха санкции за "сериозна корупция" по силата на глобалния закон "Магнитски".

Собствениците на "Ефбет" братя Найденови, които са в разширения списък със свързани с Божков и Пеевски лица, също атакуваха решението на кабинета. 

Найденови казват, че попадат в списъка несправедливо и вероятно поради обстоятелството, че списъкът има ретроспективен характер, обхващащ период от 5 години назад. 

Сред по-любопитните имена от разширения списък с физически лица са майката на Делян Пеевски - Ирена Кръстева, неговият адвокат Александър Ангелов, както и близките до Божков - Александър Тумпаров и Георги Попов. 

В разширените списъци на Министерството на финансите се съдържат и над 90 фирми, свързани с Божков и Пеевски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във