Банкеръ Weekly

Финансов дневник

КФН компрометира имиджа си

"Олимпик" изхвърли Ралица Агайн от надзора

Кипърската застрахователна компания "Олимпик" фалира. Заради това над 200 хил. българи останаха без застраховка "Гражданска отговорност" и ще трябва да я плащат повторно. На потърпевшите - честито! От възникналата  институционална криза се възползваха политиците". Отнесе го само заместник-председателката на Комисията за финансов надзор  Ралица Агайн, която подаде оставка. С  накърнена репутация от случая се сдоби  и Комисията за финансов надзор (КФН). И не толкова заради  сериозни пропуски в надзора, колкото заради  желанието  на опозицията - най-вече на БСП, да се възползва от всеки удобен повод, за да атакува управляващите, което също е логично. Правителството пък не успя да прикрие страха си, че усилията на опозицията може да не са безуспешни. За тази чума -  политическата истерия, лек няма. Но когато подобна епидемия избухне, потърпевша е винаги е държавността.

Тези, които са слушали дебатите в Народното събрание по случая "Олимпик" на 22 август 2018-а, сигурно са разбрали, че кипърската застрахователна компания е фалирала заради

няколко сделки, извършени извън контрола

на българските надзорни, финансови, разузнавателни и всякакви други органи. За тях в Народното събрание подробно разказа вече бившият шеф на застрахователния надзор Ралица Агайн. 

"В Кипър лицензът е отнет заради проблеми, възникнали вследствие на няколко сделки, извършени от "Олимпик" в самия Кипър, в Бразилия и в Испания.Това е покупка на застраховател в Бразилия, който кипърското дружество е отчело на стойност 150 млн. евро в баланса си и одиторите му са преценили, че не може да бъде оценена справедливата стойност на тази инвестиция, както и сделка с корпоративни облигации на компанията майка, които са придобити пак през 2017 г. - също на значителна стойност - 24 млн. евро, и одиторите на застрахователя оценяват, че тези активи не могат да бъдат приети на посочената стойност в баланса, вследствие на което надзорът  (както предвижда Директивата "Платежоспособност"), преизчислява показателите, дава указания на застрахователя да се капитализира, ако и той не ги  изпълни,  се стига до отнемане лиценза на застрахователя".

Как българският надзор може да попречи 

на такива операции, след като дори кипърският - този, който контролира "Олимпик", е научил за тях постфактум?

Депутатите от БСП шумно се чудеха в пленарна зала, как така някакъв си испанец, който има забрана да извършва финансови сделки в чужбина, през дружеството си в Люксембург е създал в Кипър застрахователна компания "Олимпик" и чрез нея продава застраховки у нас. Но както и да се чудят, лицензът за тази дейност  е даден от кипърския надзор, не от КФН. И както дефинитивно стана ясно по време на извънредното заседание на Народното събрание на 22 август по случая "Олимпик", когато дружество е получило застрахователен лиценз в друга държава от ЕС и иска да открие клон у нас, нашите надзорни органи не могат да го спрат. "Механизмите на Единния пазар са такива, че всеки застраховател, веднъж получил лиценз в една държава,  може свободно  да отиде и да работи на територията на друга държава членка -  все едно че се мести от един град в друг. Механизмите и законодателството на Европейския съюз не допускат никаква възможност местен регулатор да възрази, откаже или забави допускане на застраховател от друга държава членка. Има двумесечен срок, в който ако този надзор не изпрати писмо с необходима правна информация, застрахователят може да започне да извършва дейност", обясни Агайн на депутатите. И никой не я опроверга.

При това според анализа в доклада, който Агайн предостави на Народното събрание до 10 май, когато кипърският надзор обявява, че спира дейността на кипърския застраховател,

не е имало индикации, че в "Олимпик" има проблеми

"От началото на 2018 г. до 10 май жалбите срещу тази компания са седем, за предишната година са 26, а за предшестващата я - 16, което е изключително малък брой жалби на фона на 10% пазарен дял  от "Гражданска отговорност" на автомобилистите , както става ясно.

Всички тези жалби, разбира се, са разгледани, издадени са наказателни постановления там, където има нарушения на административните процедури по обслужване на клиентите, и са наложени глоби в размер на общо може би тридесет и няколко хиляди лева, което не е значителна сума. Според Агайн застрахователните премии, които "Олимпик" е събирала, са били над средните за пазара и поради това  не може да се говори, че дружеството е водило политика на дъмпинг. С други думи, и по тази линия КФН и шефът на застрахователния надзор не е имал индикации за проблеми в кипърската фирма, които да дадат повод за засилен интерес към нейната дейност и за съответните запитвания към кипърския надзор.

Възниква резонният въпрос:

защо Ралица Агайн трябваше да подаде оставка?

Защото финансовият министър Владислав Горанов я поиска, защото прокуратурата се юрна да разследва дейността на КФН с фокус върху застрахователния надзор и защото опозицията направи поредното политическо шоу по този въпрос. Всички тези обстоятелства, взети накуп, са ясен сигнал за очаквана политическа репресия, ако обектът на този гняв сам не се оттегли.

Всъщност сега всички обвиняват българския надзорен орган, че не е взел достатъчно мерки, за да защити нашите граждани които са клиенти на "Олимпик". А дали това е така? Още на 10 май КФН пусна подробно информация за надзорните мерки срещу "Олимпик", като изрично подчертаваме, че българският надзор може само да приложи надзорните ограничения, определени от кипърски надзор спрямо тази компания. Нищо повече, нищо по-малко. И това е направено, като за случая са уведомени всички институции, които имат под някаква форма взаимоотношение с клона на "Олимпик". След това обявление на КФН медиите методично и многократно се занимаваха с този въпрос. Четете бе, граждани. Кое е по-важно? Грижата за собствените ви пари или съдбата на Фатма Гюл от поредния турски сериал?

Оказа се че и

обезщетяването на хората

пострадали от катастрофи с автомобили, застраховани от "Олимпик", също е уредено. "Има подписана конвенция между гаранционните фондове в ЕС. Според нея българският фонд ще обслужва клиентите на "Олимпик", при които има настъпило застрахователно събитие, ще изплаща обезщетенията, ще събира документите им и след плащането на всяка една щета ще се обръща към кипърския фонд да му възстанови разходите", обясни Агайн. И единственият упрек, който получи по този въпрос, бе от финансовия министър Горанов, който каза, че Гаранционният фонд не е използвал времето от 10 май досега, за да уреди техническите подробности по това обезщетение. Евентуалното забавяне на изплащане по обезщетения обаче едва ли ще е причинено от такива пропуски.

Без защита остават

хората, платили за застраховки, по които не са настъпили щети. Те трябва да сключат нови. С други думи, да се бръкнат отново в джоба. Техните пари  за застрахователни премии в "Олимпик" никой в България не е длъжен да възстановява. Ама така е във всички държави от ЕС.  Друго щеше да е, ако хората се бяха застраховали не в клон на чуждестранна компания, а в дружество, получило лиценз у нас. Тогава щеше да им бъде платено от Обезпечителния фонд. Но правото на избор идва и със съответните отговорности.

В този ред на мисли е добре КФН да задължи всички застрахователи, работещи у нас със застраховките, които предлагат на клиентите, да им предоставят и информация кои фондове какво покритие и в какви случаи дават. Липсата на подобна информация може да се отчете като пропуск в информационната стратегия на застрахователния надзор.

Впрочем хората, чиито застрахователни премии са изгорели, могат да предявят претенциите си към "Олимпик", като ги заявят пред представителя на нейния ликвидатор в офисите на клона у нас. В това отношение е похвална инициативата на правителството да окаже съдействие на гражданите за предявяване на тези техни претенции.

След подаването на оставката си

Агайн реши да атакува самата КФН

В изявлението си по "Би Ти Ви" бившият вече шеф на застраховането заяви: "За мен имаше проблем в комуникацията с хората. Комисията трябваше да бъде много по-активна в оповестяването на фактите около "Олимпик". Но такава е комуникационната стратегия на комисията и тя не се определя от заместник-председателя, отговарящ за надзора по застраховането. И аз винаги съм се съобразявала с факта, че като заместник-председател аз нямам право да давам заявления по медиите по своя преценка. Заявявала съм на колегите си, че в една такава ситуация всеки един орган трябва да предоставя максимално много информация. Но трябваше да се съобразя с политиката на Комисията в тази област."

Ествествено, отговорът на КФН не закъсня. В официалното прессъобщение на комисията между другото се казва: "Не са били внасяни каквито и да е писмени сигнали, представляващи анализ и предупреждения за възможните рискове, свързани  със ситуацията около ЗК "Олимпик" - Кипър. Като заместник-председател на КФН, ръководещ управление "Застрахователен надзор", Ралица Агайн-Гури никога и по никакъв начин не е предупреждавала останалите членове на КФН и/или председателя на комисията за евентуални рискове относно фалита на ЗК "Олимпик" - Кипър. Не бяха предоставени анализ  и оценка за възможните неблагоприятни последствия от фалита на кипърската компания. Вариант с фактология относно ЗК „Олимпик“ - Кипър, беше качен в деловодната система на КФН едва в петък, 17.8.2018 година.  КФН до този момент въобще не разполага с доклада, който Ралица Агайн-Гури представи в Народното събрание. Голяма част от изнесените пред народните представители факти бяха абсолютно нови и непознати до този момент и за нас."

Това съобщение даде повод на бившия председател на КФН Апостол Апостолов да напише във "Фейсбук" остър коментар, засягащ председателя на КФН Карина Караиванова, и да официализира нейния личен конфликт с Агайн. Едва ли обаче един такъв конфликт, дори и да го има, е изиграл някаква роля за политическия натиск срещу самата Агайн, който бе провокиран от истерията на опозицията, яхнала проблемите на ужилените в Кипър застраховани българи.

Лошото е друго. Случаят с Агайн за пореден път доказа, че политиците могат да потрошат всеки независим надзор у нас, когато си поискат. А това е жалко.

 

 

Оставката на Агайн породи много разнопосочни мнения

"Не виждам никакъв пропуск в действията на Ралица Агайн като заместник-председател на КФН, отговарящ за застрахователния надзор по случая със застрахователна компания "Олимпик" . Що се отнася до оставката на г-жа Агайн, ще кажа: "Професионализъм, професионализъм и оставка с достойнство", заяви главният изпълнителен директор на БУЛСТРАД Недялко Чандъров.

Светла Несторова, която е председател на управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи, каза, че в личен план, а не като председател на браншовата организация, в ситуацията  с "Олимпик" КФН действа в рамките на своите правомощия и ако има някакви пропуски, те са по-скоро комуникативни.

На другия полюс застанаха застрахователи от "Евроинс", според които при Ралица Агайн застрахователният надзор е бил мащеха за едни и майка за други.  Те смятат, че Агайн дълги години се опитвала да докаже професионализма си в своята област, а оставката й е закономерен финал на тези усилия.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във