Банкеръ Weekly

Финансов дневник

КФН: Има ли скъсани на тестовете ще стане ясно догодина

Резултатът от прегледа на активите на застрахователните и пенсионноосигурителните дружества няма да стане известен до края на годината, съобщи Комисията за финансов надзор (КФН). По план регулаторът трябваше да оповести как са се представили компаниите при прегледите до края на декември. Това обаче ще се случи с месец по-късно.

 

 

"Упpaвлявaщият ĸoмитeт yдължaвa - дo ĸpaя нa янyapи 2017-а, cpoĸa зa пpeглeд нa бaлaнcитe нa зacтpaxoвaтeли и пpeзacтpaxoвaтeли и зa пpeглeдa нa aĸтивитe нa пeнcиoннитe фoндoвe", пише в съобщение на KФH.

От регулатора уточниха, че peзyлтaтитe нa oтдeлнитe дpyжecтвa щe бъдaт гoтoви дo ĸpaя нa гoдинaтa, ĸaĸтo бe плaниpaнo. Забавянето произтича от пpeглeдa нa peзyлтaтитe нa ниво "гpyпа", ĸoитo вĸлючвaт и пoĸaзaтeлитe нa cвъpзaни зacтpaxoвaтeлни ĸoмпaнии oт дpyги дъpжaви.

"Упpaвлявaщият ĸoмитeт peши, чe e yмecтнo дa ce yдължи cpoĸът дo 23 янyapи 2017 г.", разясниха от институцията.

Taĸa cпopeд нoвия гpaфиĸ peзyлтaтитe oт прегледа на активите ще бъдат оповестени в едно с тези от cтpec- тecтoвeтe, на които компаниите бяха подложени, като новият срок е дo 3 фeвpyapи 2017 гoдинa.

Проверката на балансите

на застрахователите у нас започна на 15 юли. Компаниите, които се представят зле при проверката на активите, ще трябва да предложат достатъчно добри програми за възстановяване, в противен случай може да им бъдат отнети лицензите.

Вторият етап от проверките на дружествата предвиждаше да се проведат стрес-тестове. Те ще бъдат ползвани и като ориентир за готовността на дружествата да покрият претенциите на потребителите при кризисни ситуации. Не се предвижда резултатите от тях да доведат до заключения за проблеми с капитала им - като например недостиг.

В срок до 9 декември консултантите от "Ърнст енд Янг" трябваше да получат от застрахователните дружества всички необходими данни за провеждането на стрес-тестовете. След което компанията трябваше да изготви окончателен индивидуален доклад за проведения стрес-тест на всяко застрахователно и презастрахователно дружество. Този доклад с индивидуални и обобщени резултати, който включва информация за всяко дружество, трябваше да бъде предоставен на КФН в срок от 30 дни след датата на сключването на договора (25 ноември).

На базата на резултатите от оценките се провежда стрес-тестът на компаниите. Той изследва два вида шокове:

* от промени на финансовите пазари и

* от бедствени застрахователни събития.

Пазарният сценарий

ще пресъздаде екстремна ситуация, причинена от две събития. От промяната на доходността на всички държавни облигации, издадени от страните от Европейския съюз, в комбинация със спад на безрисковия лихвен процент. Освен това шоковете при промяна в доходността на държавните облигации ще бъде обследвана и от друга гледна точка - как се отразява върху нея динамиката на доходността на корпоративните облигации и спадът в стойността на акциите и цените на другите класове активи.

Застрахователните сътресения

ще се изследват и по отношение на обезщетенията при пагубни земетресения и наводнения, както и тези от недостиг на резерви, в случай че претенциите към тях нараснат рязко. От животозастрахователните дружества пък ще се иска да отчетат ръст от 15% спрямо най- добрите очаквания за продължителност на живота.

Методологията

за извършването на стрес-тестовете на българските застрахователни и презастрахователни дружества поотделно и като корпоративни обединения бе създадена от EIOPA (Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване).

С този ход КФН сви значително стойността на провеждането на стрес-тестовете на застрахователите до 1 млн. лв. при предвидени от парламента за тази цел 2.4 млн. лева. За сравнение, държавата отпусна на Българската народна банка за провеждането на стрес-тестовете на банките 1.57 млн. лв. без ДДС.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във