Банкеръ Daily

Финансов дневник

КФН и МФ опровергаха обсъждане на промяна в пенсионен модел в България

Комисията за финансов надзор не е участвала в обсъждане на промяна в тристълбовия пенсионен модел в България. Това се казва в съобщение на регулатора, разпространено до медиите във връзка с медийни публикации, в които се говори за национализация на частните пенсионни фондове. В материала се твърди, че е проведена среща между председателя на КФН Стоян Мавродиев и финансовия министър Владислав Горанов, на която „е обсъждана частична национализация на частните пенсионни фондове”.

От КФН категорично заявяват, че "не е провеждана среща с участието на представители на КФН нито в посочения, нито в друг формат, на която да е обсъждана идея за промяна в тристълбовия пенсионен модел в България."

Ето и останалата част от съобщението на регулатора:


Комисията за финансов надзор не е давала или подкрепяла идея за експроприация на активите на пенсионните фондове чрез национализация. В тази връзка е и Решение номер 7 от 31.05.2011г. на Конституционния съд на РБ.

КФН и лично нейният председател винаги са имали категорична позиция в подкрепа на стабилността на втория стълб на пенсионната система и при правени опити за дестабилизация сме изразявали ясната си позиция против подобни намерения.

КФН държи още веднъж да подчертае, че пенсионната система у нас е законово регламентирана, стабилна и устойчива, въпреки опитите на определена медийна група да провокира напрежение в сектора.

Комисията за финансов надзор се ръководи в работата си от законите на Република България и стремежа за оптимална защита на правата и интересите на осигурените лица.


От пресцентъра на Министерството на финансите също заявиха, че "подобна идея категорично не е предлагана от министъра на финансите Владислав Горанов и не е обсъждана. Намерение за национализация на средства от пенсионните фондове не съществува и съответно не е коментирано като възможен вариант „държавата да получи по някакъв начин спешно пари". Не е провеждана среща в посочения в публикацията формат и с посочения предмет на разговор. Авторите на статията не потърсиха позиция по темата от МФ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във