Банкеръ Daily

Финансов дневник

КФН бави увеличението на капитала на ПИБ

Комисията за финансов надзор (КФН) отказа да потвърди проспекта за увеличението на капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ) с решение от четвъртък (20 февруари). Тогава на страница на регулатора бе съобщено единствено, че КФН "отказва да издаде потвърждение за първично публично предлагане на акции, които да бъдат издадени от "Първа Инвестиционна Банка" (ПИБ) АД, гр. София".

Около решението на КФН има няколко сериозни въпросителни. На първо време, е изненадващо, че надзорът отказва на ПИБ увеличение на капитала, което се прави по препоръка на Европейската централна банка и в контекста на усилията на страната ни за присъединяване към еврозоната. Също така и към момента от Комисията за финансов надзор не са публикували мотивите към решението. Тоест засега единственото сигурно е, че рекапитализацията на ПИБ ще се забави.

В официалната позиция на банката се казва, че тя ще отрази направените препоръки от страна на КФН и ще внесе проспекта за одобрение в най-кратък срок. От кредитната институция подчертават също, че продължават да изпълняват своя план за увеличение на капитала.

Мениджърите на ПИБ още на 20 декември миналата година съобщиха, че банката планира да акумулира до 200 млн. лева от "Българската фондова борса" АД, с които да увеличи капитала си. Стъпката бе една от мерките, за да се изпълнят исканията на Европейската централна банка за запълване на констатирания при стрес теста капиталов недостиг от 263 млн. евро.

В края на януари 2020 г. "Първа инвестиционна банка" АД представи в Комисията за финансов надзор проспект за предлагане на нови акции. Максималният размер на постъпленията от подписката бе в размер на 200 000 000 лева. Процедурата ще е успешна, ако са акумулирани минимум 20 000 000 лева, уточниха тогава от банката.

През декември 2019 г. банката сключи договори за продажба на необслужвани  от физически лица и юридически лица кредитни портфейли  с общ размер над 500 млн. лв. Продаденият пакет съдържаше основно обезпечени вземания. Освен това УС на ПИБ пласира успешно емисия от облигации на стойност 30 млн. евро., като облигациите ще бъдат включени в капитала от първи ред на банката. 

"С емитирането на нови акции от банката ще се разкрие именно подобна възможност за привличане на вниманието на чуждите инвеститори към нашия пазар. Инвестирането в една от най-големите банки в страната е чудесен вход към българската икономика, която през последните години се развива устойчиво. Вече разговаряме с потенциални инвеститори, които проявяват интерес към новата емисия на акции", отбеляза главният изпълнителен директор на ПИБ Неделчо Неделчев в интервю за "Банкеръ" от 10 януари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във