Банкеръ Weekly

Финансов дневник

КЕЗИНОУВ ГУБИ АНГЛИЙСКИ КЛИЕНТИ

Щатската банкова групировка Джей Пи Моргън Чейз (JPMorgan Chase Co.) обяви преди година инвестицията си в Кезиноув (Cazenove Group Ltd.) за важна стъпка към увеличение на клиентските продукти. Сливането на базирания в Лондон 181-годишен брокер на ценни книжа с третата по размер на активите банка на САЩ обаче се оказа много по-изгодно за конкурентите. Макар че оперативните приходи на Джей Пи Моргън Кезиноув се увеличиха с 14% и обединената структура консултира повече корпоративни обединения във Великобритания, тя загуби част от дела си на пазара за ценни книжа в Лондон - вторият по обем на търгувани акции в света. А шест от най-големите английски корпорации се прехвърлиха към Моргън Стенли (Morgan Stanley), Ю Би Ес (UBS), Ситигруп (Citigroup), Голдмън Сакс груп (Goldman Sachs Group), Креди Суис Фърст Бостън (Credit Suisse First Boston) и лондонското инвестиционно поделение на холандската банкова групировка АБН АМРО холдинг (АBN Amro Holding). Неуспехът на Кезиноув, ръководена от своя 65-годишен управител Дейвид Мейхю (възпитаник на Итън), да укрепи хватката си върху стоте най-едри компании от борсовия индекс FTSE 100, показва красноречиво, че финансовото сърце на английската столица се трансформира. И че от удобен местен резерват то все повече се превръща в международен финансов център, който дава равен достъп на всички пазарни играчи.
Английските институционални инвеститори - традиционните клиенти на Кезиноув, отстъпиха част от територията си на чуждестранни парични мениджъри и хеджингови фондове - през 2004 г. те са били 32.6% от инвеститорите в английски компании (предимно в най-едрите корпорации), срещу 12% през 1991-а.
Базираната в Ню Йорк Джей Пи Моргън Чейз плати през ноември 2004 г. 110 млн. англ. лири за 50% от съвместното дружество Джей Пи Моргън Кезиноув, внесе допълнителен капитал от 50 млн. англ. лири и изпрати в него около 70 свои служители, за да помогне за набирането на повече комисиони от пазара на ценни книжа в Лондон, който е на стойност 2.8 трлн. щ. долара. Оттогава насам структурата е загубила 13 клиенти, включително шест членове на елитния лондонски борсов индекс FTSE 100, като в замяна е привлякла за клиенти 13 по-дребни фирми. Дружеството обаче все още е корпоративен брокер на 38 от стоте най-едри компании на Острова и е лидер по този показател в бранша. Следват швейцарския банков първенец Ю Би Ес с 32 членове на FTSE 100 и щатската инвестиционна банка Мерил Линч с двадесет и пет. Английските фирми обикновено ползват брокерите като връзка с инвеститорите и като съветници за спазване на борсовите правила. За услугата корпорациите или плащат такса, или ангажират брокерите си за по-привлекателен бизнес, като например да ръководят продажбата на акции или да ги консултират по сделки за корпоративни сливания и поглъщания.
През последната година най-голямата английска търговска верига за дрехи Маркс енд Спенсър и летищният оператор Би Ей Ей (най-големият в света) смениха Джей Пи Моргън Кезиноув с Ю Би Ес. Най-едрият енергиен доставчик на Великобритания Сентрика, който от създаването си през 1997-а ползваше брокерските услуги на Джей Пи Моргън Кезиноув, през юли тази година се прехвърли към нюйоркската инвестиционна групировка Голдмън Сакс. Другите три едри корпорации, които се отказаха от брокерските услуги на Джей Пи Моргън Кезиноув, са Диаджио - най-големият световен производител на напитки, Ейч Би Оу Ес (HBOS) - най-големият ипотечен кредитор на Острова, и Ай Ти Ви.
Ю Би Ес, която през последните 12 месеца привлече седем компании от FTSE 100 да ползват корпоративните й брокерски услуги, е на първо място сред мениджърите на продажби на акции на пазара в Лондон, следвана от Мерил Линч и Креди Суис Фърст Бостън, показват данните на финансовата информационна агенция Блумбърг. Джей Пи Моргън Кезиноув е едва четвърта по този показател. На шеста позиция успя да се изкачи щатската инвестиционна банка Моргън Стенли. През миналата година тя спечели за клиенти осем фирми от английския корпоративен елит.
Анализатори от бранша обръщат внимание, че много големи инвестиционни банки, които досега не са се състезавали за корпоративни брокери, вече се борят за дял от бизнеса. Моргън Стенли например създаде управлението си за корпоративни брокерски услуги през последните две години, като нае 12 специалисти от Мерил Линч, Креди Суис Фърст Бостън и Ю Би Ес през 2004-а. Банката привлече трима други експерти през 2005-а, включително Ник Уайлс, който беше партньор в Джей Пи Моргън Кезиноув.

Facebook logo
Бъдете с нас и във