Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Кей Би Си" скъса оковите на Брюксел

Белгийската банкова група "Кей Би Си" (KBC) изпълни всички условия и мерки в плана за преструктуриране, изготвен от Европейската комисия през 2009 година. Приключването на продажбата на KBC Bank Deutschland на 30 септември 2014 г. бе последната стъпка от структурните мерки, договорени между KBC и Европейската комисия през ноември 2009-а.

Така вече банковата група не е подвластна на забраните, налагани от Брюксел, които включваха ограничения в придобиванията, както и намеса в мениджмънта на кредитната институция.

В края на 2009 г. и след консултации с ЕК, "Кей Би Си" изготви стратегически план за преориентиране, насочен към изплащане на държавната помощ изцяло и на време.Тогава банката започна мащабна програма за продажба на неосновния си бизнес, което доведе до значително намаляване на рисковопретеглените активи и на групата. 

В същото време "Кей Би Си" се ангажира да не се позиционира като лидер на основните си пазари или да придобива други участници на пазара преди 18 ноември 2014 година.

Сега вече всички тези ограничения отпадат и белгийската група може да се завърне отново към напълно активен играч в банковия сектор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във