Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Кей Би Си разпродава активи

Кей Би Си Груп и правителството на Словения постигнаха сделка, според която Кей Би Си ще продаде останалата част от дела си в Нова люблянска банка (НЛБ) в размер на 22% на словенската държава. Общата сума е 2765282 евро, което представлява по 1 евро на акция. По този начин белгийската кредитна институция ще излезе напълно от НЛБ и ще изпълни договорения през ноември 2009-а стратегически план с Европейската комисия да се освободи от дяловете си в чуждестранни банки и поделения.


Нова люблянска банка е най-голямата банка в Словения - държи 40% от банковия пазар и държавата има голям интерес да контролира процесите по намиране на нови дългосрочни инвеститори в нея. Затова словенското правителство се съгласи да изкупи дела на Кей Би Си.


Двамата представители на Кей Би Си в надзорния съвет Джон Холоус и Риет Докс, както и членът на управителния съвет Гай Сноукс подадоха оставки от НЛБ.


Очаква се сделката да приключи през първото тримесечие на 2013-а, след като получи одобрението на надзорните органи в Словения.


В края на декември Кей Би Си обяви, че продава активите на своя руски банков филиал Абсолют Банк на група руски компании, представляващи пенсионните резерви на руския частен пенсионен фонд Благосъстояние.


Кей Би Си води преговори с потенциални купувачи на дяловете си в още три банки - Antwerp Diamond Bank (Белгия), KBC Banka (Сърбия) и KBC Bank Deutschland (Германия). В момента полската дъщерна кредитна институция на Кей Би Си - Kredyt Bank, е в процес на придобиване от BZ WBK, която е собственост на испанската Банко Сантандер и ще се слее с нея. Следвайки одобрението от 4 декември 2012 г. на полския регулатор за сливането на Kredyt Bank и BZ WBK, Европейската комисия се съгласи да удължи крайния срок за приключване на процеса за продажбата. Действията по преотстъпването на KBC Banka (Сърбия) също продължават, като се водят преговори с инвеститори. С оглед на продължаващата нестабилност на финансовите пазари придобиването на Antwerp Diamond Bank и KBC Bank Deutschland от стратегически външни партньори е по-голямо предизвикателство. Редица страни продължават да са заинтересовани от покупката на тези дружества. Следователно Кей Би Си ще продължи да разглежда нови възможности за тях, коментира Йохан Тийс главен изпълнителен директор на Кей Би Си Груп.


След приключването на всички тези сделки в банковата група на Кей Би Си ще останат четири източноевропейски банки - в Чехия, в Словакия, в Унгария и българската СИБанк.


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във