Банкеръ Daily

Финансов дневник

KBC придобива бизнеса на OTP Bank в Словакия

Белгийската банкова група KBC, част от която е и ОББ, сключи сделка за закупуване на OTP Bank в Словакия. Според условията KBC ще контролира 99,44% от акциите на словашката финансова институция. Придобитата банка е сред големите в страната, като се фокусира главно върху клиентите на дребно и малките и средни предприятия.

След приключване на трансакцията, която трябва да бъде одобрена от Националната банка на Словакия, KBC ще стане новата компания майка на словашкия кредитор. От белгийската банкова група заявиха, че ще обединят операциите на дъщерното си дружество ČSOB Bank и OTP Banka Slovensko. Сливането, според KBC, ще засили банковия застрахователен франчайз на ČSOB в Словакия. Понастоящем ČSOB Bank заема четвърта позиция на словашкия банков пазар по отношение на активите. Тя може да се похвали с пазарен дял от близо 12,6%. До приключване на сливането OTB ще продължи да работи под настоящото си име. "Придобиването на OTP Banka Slovensko ще ни позволи значително да засилим нашия дял на словашкия пазар. Това ще ни създаде възможности за предоставяне на финансови услуги на високо ниво на по-широк кръг от клиенти, които несъмнено ще се възползват от това сливане", посочи изпълнителният директор на KBC Йохан Тийс, цитиран от британската Verdict.

От своя страна председателят и изпълнителен директор на OTP Bank Шандор Чани изрази убежденията си, че тази сделка ще даде възможност на групата да се съсредоточи върху пазарите, на които може да постигне по-голям пазарен дял в бъдеще. "Напълно съм убеден, че промяната ще предложи много възможности за клиенти и колеги както сега, така и в бъдеще", категоричен бе ръководителят на унгарската банкова група.

Очаква се сделката да бъде финализирана до второто или третото тримесечие на тази година, при условие, че са получени необходимите регулаторни одобрения.

През юни 2017 г. KBC приключи поглъщането на Обединена българска банка (ОББ) и Интерлийз от Националната банка на Гърция в парична трансакция на стойност 610 млн. евро. През май миналата година OTP Bank подписа и споразумение за придобиване на бизнеса на Societe Generale в Словения. Съгласно него OTP Bank придоби SKB Banka (Словения) и нейните дъщерни дружества SKB Leasing и SKB Leasing Select.

Facebook logo
Бъдете с нас и във