Банкеръ Daily

Финансов дневник

"KBC Груп" и OББ отварят нов център във Варна и разкриват 300 работни места

S 250 c8dca1dd 844f 4783 9e86 dfb7b725ca85
S 250 4dbb8bf8 65c2 4b37 8203 a85ecdf990f3

Най-голямата белгийската финансова група "KBC Груп" и собственик на Обединена българска банка обяви отварянето на нов център във Варна, с който ще бъдат разкрити 300 работни места. 

Главният изпълнителен директор на ОББ Петър Андронов отчете, че KBC Груп е един от най-големите инвеститори в България в последните години с инвестиции в размер на 1.4 млрд. евро. Андронов подчерта, че инвестициите са направени на стъпки - през 2008 г. с придобиването на ДЗИ, след това със "СИБАНК", а преди две години с покупката на ОББ. Той напомни, че неотдавна белгийската група откри ИТ център в София, където вече работят 150 служители, които обслужват четири банки на KBC в Европа. 

"Присъствието на KBC в България е ключово за стабилността на банковия сектор. Но то е ключово, защото много инвеститори следят нашата група и нашите решения. Когато през 2017 г. KBC купи ОББ, дни по-късно рейнговата агенция "Фич" повиши рейтинга на ОББ с шест степени до най-високия възможен за България", отбеляза още Петър Андронов, според когото Варна се развива в правилната посока и е градът с най-голям потенциал за растеж. 

На събитието в морската ни столица присъстваха министър-председателят Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов. 

"Благодаря на KBC и ОББ, че вярват в потенциала на българската икономика и инвестират сериозни ресурси. Надявам се, че високите стандарти в корпоративното управление, които KBC налага, ще се разпространяват допълнително във финансовата система на нашата страна", посочи Горанов.  

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че при разговорите си с белгийската група преди година им казал, че щял да си отиде от политиката, когато магистрала "Хемус" е готова. 

"Магистралата се строи активно и вие виждате обходите към Варна какъв вид придобиват. Обещах на варненци няколко неща. Неслучайно Световната банка направи център в София, не случайно Китай направи своя тръст в България. "Хемус" ще я има, а Варна ще е един от най-добрите градове за живеене в близките 5 години заради местоположението си, заради инфраструктурата. Много млади, високообразовани и интелигентни хора се завръщат във Варна", добави Борисов. 

Той обеща, че от Варна ще се ръководят много офиси и фирми в Европа.

"Хемус" се строи, ще видите Варна какъв център ще е след 4-5 години, когато направим връзката Велико Търново - Варна. Конкуренцията ще е голяма, защото условията тук са много добри. Всеки ще иска да си прати детето да работи тук. Неслучайно всички кредитни агенции дават нарастващия рейтинг на България, неслучайно икономиката няколко години държи ръст. Когато фактите говорят, няма какво да се коментира", каза още премиерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във