Банкеръ Daily

Финансов дневник

KBC Group избра наследник на Петър Андронов начело на ОББ

Петър Андронов ще бъде наследен като главен изпълнителен директор на ОББ и кънтри мениджър на KBC за България от Питър Рьобен, настоящ изпълнителен директор на KBC Bank Ireland.

Това ще се случи след одобрение от българския регулатор, съобщи белгийската банково-застрахователна група KBC Group, която е собственик на "Обединена българска банка". 

Паралелно Петър Андронов ще бъде назначен в Изпълнителния комитет на KBC Group и ще ръководи KBC Asset Management.

Серията от рокади на върха в KBC Group ще бъде окончателно одобрена на Годишното общо събрание на акционерите, което ще се проведе на 6 май.

Петър Андронов e председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на Обединена българска банка след придобиването на ОББ от белгийската финансова група KBC Груп през юни 2017 г. Кариерата му в KBC Груп започва през юли 2007 г., когато е назначен за изпълнителен директор на СИБАНК. През март 2008 г. става главен изпълнителен директор, а от март 2011 г. заема позицията и на кънтри мениджър на КВС Груп за България.

От 2008 г. е член на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България и неин представител в Комитета по банков надзор към Европейската банкова федерация. През 2015 г. е избран за председател на Асоциацията, а през март 2018 г. е преизбран за нов мандат на тази позиция.

Кой е Питър Рьобен

Кариерата на Рьобен започва през 1992 г. в Kredietbank в Лондон. Част е от структурите на KBC Bank от 1998 г. като преминава през различни позиции. До 2005 г. е генерален мениджър "Корпоративно банкиране" в подразделението в Париж.

Между 2005 и 2010 г. е  изпълнителен директор "Корпоративно банкиране" в CSOB Bank, Прага. След това става главен изпълнителен директор на K&H Bank & Insurance в Будапеща. 

От 2017 г. е Старши генерален мениджър на ниво група в KBC и отговоря за кредитния риск. Както стана дума, той ще поеме ОББ, напускайки позицията на главен изпълнителен директор в KBC Bank Ireland.

Facebook logo
Бъдете с нас и във