Банкеръ Weekly

Финансов дневник

КАТО НАЧАЛО ЗАВЪРТАМЕ 40 МЛН. ЕВРО

Заедно с дванадесетте страни от еврозоната и България трескаво се готви за въвеждането на новата европейска валута. Според гуверньора на БНБ Светослав Гаврийски, след 1 януари 2002 г., когато евробанкнотите и монетите влязат официално в обращение, България ще разполага с 40 млн. евро. Това е една десета от количеството от евробанкноти, което според Гаврийски е необходимо, за да се извърши нормално обмяната. От съображения за сигурност обаче защитите на евробанкнотите ще бъдат представени на националните банки едва след 1 септември 2001 година.
В БНБ от доста време по проблема за въвеждането на еврото работи специална контактна група. В нея освен представители на Централната банка участват и специалисти от Обединена българска банка, Пощенска банка, БУЛБАНК и БИОХИМ. Основната задача на групата е въвеждането на новата валута да стане по възможно най-безболезнен начин.
БНБ ще поеме и част от разходите по тази операция. Харчовете според Гаврийски обаче няма да са колосални, тъй като те са свързани само с транспорта на евробанкнотите до България. Така че ако търговските банки решат да таксуват обмяната на евровалутата, то сумите за това ще бъдат минимални.
Централната банка препоръчва на всички граждани и фирми, които притежават банкноти от 12-те национални валути на еврозоната, да открият банкови сметки в евро до 1 януари 2002 година. По този начин ще се извърши директната и безплатната им замяна с общоевропейската валута. Българските търговски банки ще изкупуват валутите на страните от еврозоната от 1 до 28 февруари по фиксирани курсове на Европейската централна банка. След този период банкнотите на 12-те членки на валутния съюз ще обменя само БНБ със срок, не по-малък от определения от всяка от 12-те държави от еврозоната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във