Банкеръ Daily

Финансов дневник

Каролев: Защо в доклада няма нищо за изнесени пари в чували?

Много е важно да се каже, че в този доклад няма някои неща, които преди това се говореха, най-вече от прокурори - няма изнесени пари с чували или липсващи кредитни досиета. Това каза икономистът Владимир Каролев пред БНТ.

"Сумата от 4,2 млрд. лв. е счетоводна оценка на обезценката на активите на КТБ и не е коректно да се говори за дупка и за липси. Три от петте най-големи счетоводни компании са направили оценка на активите на банката, а именно кредитния портфейл на банката - инвестиционния, държавни ценни книжа, и сградите на банката. Според тях липсва достатъчно обезпечение по кредитите", коментира Каролев. По думите му обезценката се дължи на липсата на достатъчно документи, необходими по международните финансови счетоводни стандарти.

Той обясни, че според сега действащия Закон за кредитните институции до 30 октомври квесторите трябва да отразят тази обезценка в официалните отчети на КТБ, което означава, че банката ще стане с отрицателен капитал. Пак според закона това означава в петдневен срок БНБ да вземе решение за отнемането на лиценза и след това в 20-дневен срок след отнемането на лиценза да започне изплащането на депозитите на тези, които имат до 100 хиляди евро.

„В края на прессъобщението на БНБ е оставена следната вратичка, според мен правилно. Понеже има заявен интерес от инвестиционна банка във Виена, предложение за рекапитализиране на банката, Управителният съвет на БНБ е предоставил такава възможност - следващият парламент да промени закона в тази му част. Ако пък банката мине през фалит е изключително важно назначените от съда синдици задължително да получат международна експертна помощ, защото България няма такъв капацитет", обясни Каролев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във