Банкеръ Daily

Финансов дневник

Карлсруе вдигна "ветото" върху европейския Фонд за възстановяване

Конституционният съд на Германия премахна основната пречка за създаването на Фонда за възстановяване от пандемията на Европейския съюз след като отхвърли извънредната препоръка да спре ратифицирането на основната антикризисната програма на блока. 

Съдът в Карлсруе обяви, че обмисля да заведе дело, атакуващо Фонда, но няма да пречи на одобрението му докато текат дискусиите за евентуалния процес. Решението на германските магистрати бе приветствано от Берлин, Париж и Брюксел.

Съдиите обявиха, че внесената жалба от група германски евроскептици "не е недопустима сама по себе си, нито е безцелна". Въпреки това, на базата на "обобщен преглед" е малко вероятно да бъдат открити доказателства, че Фондът нарушава конституцията на Германия. Магистратите пишат още, че, давайки право на Европейската комисия да набере 750 млрд. евро от капиталовите пазари за финансиране на възстановяването от заразата "не създава директни задължения нито за Берлин, нито за федералния бюджет". 

Заместник председателят на ЕК - Валдис Домбровскис - приветства решението на съда и коментира, че то ще позволи на Брюксел в рамките на приетия график да финализира до края на юни всичките процедури по закона за собствените ресурси, който е правната основа на фонда, и да започне преводи на средства от него още през юли.

Фондът за възстановяване дава безпрецедентни правомощия на ЕС да тегли заеми за милиарди евро от капиталовите пазари и да предоставя средствата за бюджетна подкрепа на поразените от пандемията държави на блока. За да влезе в сила, създаването му трябва да бъде ратифицирано от националните парламенти на страните членки на общността. Германският Бундестаг одобри закона за собствените ресурси още през март, но подписът на президента Фрак-Валтер Щайнмайер бе спрян от Конституционния съд на 27 март въз основа на жалба на Алианса на гражданската воля. Групата твърди, че има подкрепата на 2281 граждани, а сред водещите фигури в нея е Бренд Люке - един от основателите на дясната партия Алтернатива за Германия, сега - професор по икономика в университета в Хамбург. Люке смята, че собствените ресурси на фонда могат впоследствие да тласнат общността към създаването на фискален съюз, който ще наруши конституцията на Германия, защото ще ограничи бюджетните правомощия на Бундестага. 

На 21 април обаче магистратите отхвърлиха искането за временно разпореждане за спиране на ратифицирането на Фонда. В официално изявление те подчертават, че щателното проучване на въпросния казус "ще отнеме много време", а всяко забавяне ще "обезсмисли икономическата цел на програмата". Отрицателните ефекти от закъснението "могат да се окажат необратими" и "да провалят предназначението" на Фонда, чието предназначение е  да помогне за премахване на пораженията от заразата и който ще действа в "сравнително кратък период от време". 

Германският финансов министър Олаф Шолц определи решението на конституционните съдии като "важна съпка в усилията за справяне с пандемията в Европа". Алиансът на гражданската воля пък го нарече "разочароващо". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във