Банкеръ Daily

Финансов дневник

Карина Караиванова е новият управител за България в Черноморската банка

Правителството определи заместник-министъра на финансите Карина Караиванова за управител за България в Съвета на управителите на Черноморската банка за търговия и развитие. На този пост тя заменя вицепремиера по икономическото развитие в предишния кабинет Даниела Бобева.

Караиванова беше и зам.-министър на финансите при предишния кабинет на ГЕРБ, когато ведомството се ръководеше от Симеон Дянков. Сега освен като заместник на Владислав Горанов тя е и директор на дирекция "Национален фонд" в Министерството на финансите. Карина Караиванова отговаря и за финансовото управление на средствата от предприсъединителните финансови инструменти на Европейския съюз - ФАР и САПАРД, както и за разплащателния орган по Кохезионния фонд.

Иначе Черноморската банка е независима международна институция с регионален характер. Дейността й е насочена към финансиране и насърчаване на регионални проекти от публичния и частния сектор, както и към поощряване на търговската активност между страните-акционери.

България е със статут на страна-учредител и членството й дава възможност за участие в разпределянето на финансовия ресурс на банката, както и при избора на конкретните проекти и тяхната реализация.

Участието в тази регионална финансова институция позволява на страната ни да влияе при определянето на регионалната политика и при вземането на решения от съществено значение за развитието на региона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във