Банкеръ Daily

Финансов дневник

Каримански: За актуализацията на бюджета са нужни до три седмици

Реалистичният срок за актуализацията на бюджета е до три седмици. Това заяви Любомир Каримански, председател на бюджетната комисия в парламента и депутат от "Има такъв народ". Той подчерта, че ако има избори 2 в 1, парламентът и президентът трябва да договорят това. "Министърът на финансите (Асен Василев - бел. ред.) беше ясен - това, което е предвидено в бюджета, е за избори 2 в 1, при необходимост изборите да са в три последователни дни, а министърът трябва да даде разчет колко би струвало това", каза Каримански.

Според него все още не е отпаднал вариантът за правителство с третия проучвателен мандат. "В парламента има достатъчно депутати освен ИТН, които могат да направя това", посочи той пред БНР.

Председателят на бюджетната комисия подчерта, че работата на комисията ще бъде отговорна и експертна, независимо колко дълъг ще бъде животът на 46-ото Народно събрание: "Всички държави в Европа се готвят за бежанска вълна, ние също трябва да имаме готовност. В бюджета в момента липсват информация и данни за разходи, които могат да бъдат заделени за справяне при евентуален бежанския натиск. Това трябва да го направи министърът на финансите. Той сам каза, че между първо и второ четене на бюджета трябва да се направят разчети и анализи за това какви средства са необходими при бежанска вълна към България."

По думите Каримански трябва да се предприемат действия осигурените ваксини срещу COVID-19 да бъдат използвани: "А ние сме готови да похарчим пари за нови ваксини, които тепърва ще бъдат доставени в България. Какво ще правим с тези ваксини? Наясно ли сме как ще се осигури ваксинационният процес, тъй като той ще повлияе и на икономиката? Всичко, което може да бъде направено в актуализацията на бюджета, за да има действаща икономика в следващите месеци, е във връзка с това какви мерки ще вземем като превенция."

Депутатът от ИТН коментира възможността за компенсации за бизнеса при ковид вълна, като изтъкна, че няма как да се изливат средства там, където не могат да бъдат дадени осезателни резултати за ефекта в икономиката. "Корупционните схеми са най-големият бич за България", посочи той.

За актуализацията на пенсиите е важно да не бъде взривен бюджетът за 2022 година, а да е така, че да има устойчиво нарастване и през следващите години. "При нас, в ИТН, воля за актуализация на пенсиите има", отбеляза Каримански.

Facebook logo
Бъдете с нас и във