Банкеръ Daily

Финансов дневник

Каримански: Бюджет 2022 влиза в парламента до края на януари

Работи се по бюджета за 2022 година и се очаква в края на януари най-късно да бъде внесен за разглеждане в парламента, обяви председателят на Комисията по бюджет и финанси и депутат от "Има такъв народ" Любомир Каримански.

"Няма как да се спази бюджета, който е внесъл служебният кабинет, тъй като не отразява политиките и това, което сме включили в коалиционното споразумение", обясни Каримански.

Той съобщи, че когато започне разглеждането на закона за държавния бюджет, тогава ще има дебат за възможност за намаляване на ставките по ДДС, за предлагане на диференцирана ставка, каквато всяка от парламентарните групи би искала да предложи.

"Когато се предлага диференцирана ставка, трябва да има ясна и точна оценка на въздействието с качествени и количествени показатели", обясни пред БНР Любомир Каримански. 

По-рано парламентът реши и през 2022 г. ставката за ресторанти, кетъринг услуги, хотели, туристически услуги, книги, някои бебешки стоки и спортни услуги ще бъде 9%, а не 20 на сто. Тази диференцирана ставка бе въведена като антикризисна мярка през 2020 година.

Също така законодателният орган прие законопроект, с който бе разпределен бюджетен излишък в размер на 1.2 млрд. лева. През първата половина на 2022 г. ще бъдат изразходвани 750 млн. лева за Ковид добавки от 60 лева към пенсиите. За енергийни компенсации за бизнеса заради високите цени на тока и природния газ за първите три месеца на година ще бъдат похарчени 450 млн. лева. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във