Банкеръ Daily

Финансов дневник

Караниколов: Животът няма да поскъпне след еврото

Министърът на икономиката Емил Караниколов смята, че животът в страната ни няма да поскъпне при въвеждането на еврото. Караниколов изложи аргумента, че и в момента България е свързана с европейската валута чрез валутния борд. 

Икономическият министър посочи, че сме изпълнили всички изисквания за чакалнята на еврозоната и че е наше право да поискаме да бъде включени в предварителния механизъм.

Според него въвеждането на еврото ще има много ползи за страната. По-конкретно, Караниколов очаква ползи за големия бизнес и повече инвестиции. 

Няма държава, която да е приела еврото и да е била недоволна, отбеляза той, изтъквайки, че в еврозоната ще имаме повече ликвидност, повече права и свързаност с европейските банки

"Холандия, Австрия, Германия са с най-големи инвестиции у нас. На последните ни срещи се говори за проблема с работната ръка, а не с корупцията. Това е основният проблем на бизнеса", разясни още Караниколов.

Караниколов съобщи, че нивото на безработица в България продължава да пада. "Безработицата е 5.2%, това е рекорд", обяви министърът пред bTV.

Караниколов се позова на данни, според които средната работна заплата встраната се е повишила с 11%. Борбата за квалифицирани кадри продължава, обясни министърът на икономиката.

Той подчерта, че привличането на инвеститори и подобряването на производството са основните приоритети на правителството, защото това ще доведе до борба за кадри и съответно до по-добри условия на труд. "Осъзнаваме, че има дисбаланс в различните региони. Основният приоритет на правителството е привличане на инвеститори и производство. Пазарът има нужда от още 20 000 специалисти", каза Караниколов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във