Банкеръ Daily

Финансов дневник

Караниколов: ЕЦБ казва, че сме готови за "чакалнята на еврозоната"

Съгласно изказвания на Европейската централна банка, България е готова за членство в "чакалнята на еврозоната". Не за въвеждане на еврото от юли месец, когато ще влезем в чакалнята, а за всички онези мерки, които сме изпълнили, обяви министърът на икономиката Емил Караниколов. 

За увеличението на капитала на ПИБ той повтори, че държавата ще придобие малко под 19% дял в банката. По думите му страната ни е изпълнила изискванията за държавна помощ и 30% от правата за увеличението на капитала са придобити от частни инвеститори. 

Караниколов съобщи в телевизионно интервю, че в първите дни от новата седмица ще станат ясни и частните инвеститори, които ще придобият около 7.5% от новия капитал на ПИБ. 

Целта на участието на държавата чрез ББР е през юли България да влезе в еврочакалнята. Според него цената на акциите, които държавата ще придобие в ПИБ ще нараснат след приемането ни в ERM II. 

Държавата започва и разговори с основните акционери в ПИБ за място в Управителния и Надзорния съвет на банката. 

"Държавата няма как да загуби от влизането в банката. Влизането в чакалнята е наша стратегическа цел и ще даде много макроикономически, инвестиционни и финансови ползи за страната", заяви Караниколов. 

"Днес видях икономисти, които казаха, че не сме изпълнили критериите. Важно е да се обърне внимание в кой момент трябва да бъдат постигнати дадените показатели. Имаме години, няма как от утре да се приеме еврото или да се вдигнат цените. В това отношение хората може да са спокойни", обобщи Емил Караниколов. 

Той прогнозира, че след членството в ERM II кредният рейтинг на страната ще върви само нагоре.

Facebook logo
Бъдете с нас и във