Банкеръ Daily

Финансов дневник

Караниколов: Банковата ни система не е уязвима от коронавирусa

Банковата система е стабилна, а БНБ да следи нещата. Това заяви в извънредното студио на Нова телевизия министърът на икономиката Емил Караниколов.

"Българските банки бяха подложени на стрес тестове и ги минаха. Към момента банковата система не е уязвима от коронавирус, тя е изключително гъвкава и ще намери правилния начин", каза министърът. 

Караниколов обърна внимание на вчерашното съобщение на БНБ, свързано с предприетите от институцията мерки. По думите му централната банка ясно е показала, че следи нещата. "Освен че ще осигури през различни програми 9.3 млрд. лв., БНБ много ясно казва нещо - следим нещата и моля, законодателната власт да не взима решения за промени в банковото ни законодателство, защото това може да доведе, без съответните анализи, до тежки последици", каза министърът на икономиката, цитирайки призива на БНБ.

Относно спекулата в цените, Караниколов заяви, че има около 130 продукта, които са жизненоважни за населението.

"Следим цените и на едро, и на дребно. От днес има предложение да се сложи таван. Притеснявам се, че ако го сложим, всички ще отидат на максималната цена и след няколко дни ще се събудим с много по-скъпи стоки", коментира Караниколов. По думите му предложението е държавата да следи тези основни стоки и да има механизъм, който да използва, ако цените се повишат спекулативно.

Що се отнася до туризма, Караниколов обясни, че дори и да се дадат пари за този сектор, той не може да работи в момента.

"Министерството на туризма подготвя кризисна стратегия", припомни Караниколов. Той обаче обясни, че се преговаря да бъдат пренасочени средства от еврофондовете, които не са изразходвани.

"Ако този вирус изчезне след 1 месец, за българската икономика няма да има кой знае колко последици", смята икономическият министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във