Банкеръ Daily

Финансов дневник

Капанът на колебливия Тръмп, нефункционална Европа и авторитарен Китай

Снимка: The New York Times

През последните няколко седмици световната икономика наблюдава тревожни сътресения. Независимо дали рецесията е предстояща или не, със сигурност имаше срив на доверието.

Какво толкова стресна инвеститорите? В играта има дългосрочни фактори, като демографските тенденции и забавянето на технологичните промени. Но това, което изглежда най-накрая се е появило на пазарите е, че глобализацията вече не се подкрепя от комбинацията от благоприятна за инвеститорите икономическа и конгениална политика, която те отдавна приемат за даденост.

В администрацията на Тръмп националистическата театралност на икономическата политика достигна нови висоти. Белият дом отрече, че търговските войни нанасят щети на икономиката на страната, като вместо това обвини за това Федералния резерв, наложи и нови мита върху китайския внос в САЩ.

Толкова непоследователна е икономическата политика на администрацията на Тръмп, че Бил Дъдли, бивш президент на Федералната резервна банка на Ню Йорк заяви, че централната банка на Америка трябва да третира перспективата за преизбиране на президента Тръмп като заплаха за САЩ и за световната икономика. Дъдли заяви, че председателят на Федералния резерв Джером Пауъл трябва да откаже да смекчи ефектите на протекционизма на Тръмп чрез по-нататъшно намаляване на лихвите.

За да бъдем справедливи, Фед се дистанцира от предложението на Дъдли. Но от институцията просто заявяваха това, което е болезнено очевидно - администрацията на Тръмп и Републиканската партия натискат институциите да разработват икономическата политика в Съединените щати. В исторически план радикалните правителства, съществували в Европа и Латинска Америка, са предизвикали появата на една твърда монетарна политика, провеждана от консервативни централни банкери. Изключителното е, че тази възможност сега е намесена в онова, което остава сърцето на глобалния капитализъм.

Световната икономика се нуждае от лидерство от Европа: Никой няма какво да губи от крах на многостранността. Еврозоната е кацнала на ръба на рецесията - "твърдият" Брексит ще влоши нещата, но рязкото забавяне в Германия означава, че интересите на Севера и Юга действително се привеждат в съответствие. Еврозоната се нуждае от инвестиции. Но тя има своя дълбока политическа дисфункция, с която трябва да се справи.

Дори и днес, когато пазарите на облигации ще плащат на германското правителство да вземе заеми, не е ясно дали болното коалиционно правителство на канцлера Ангела Меркел може да се споразумее за експанзивна фискална програма. Необходимо е Бундестагът да обяви икономическа криза, за да го освободи от стриктната политика на своята строга фискална политика.

Фактът, че светът все още не е стигнал до рецесия, трябва до голяма степен да се припише на Китай. Това не означава да приписваме на Пекин свръхчовешки сили или монолитно единство. Китайското правителство управлява лоша комбинация от забавен растеж и опасен кредитен бум. Китайският банков сектор в сянка е тревожен, както и регионалните правителства, пристрастени към растежа. Китайските корпорации натрупаха дълг и сега са подложени на променливата възходяща траектория на долара. И зад кулисите се носят упорити слухове за напрежение между президента Си Дзинпин и премиера Ли Къцян.

И въпреки това, за справяне както с вътрешните, така и с външните си проблеми, Китай, за разлика от Съединените щати, изглежда има по-малко работа за вършене. Източноазиатската страна не само синхронизира фискалната и паричната си политика, но също така използва банковото регулиране и валутния контрол, за да ограничи риска от изтичане на капитал. След като беше критикуван, че се съпротивлява на възходящия натиск върху стойността на валутата си, сега Пекин очаква от Вашингтон да дръпне всеки лост, за да спре юана от обезценяване. И дори да оставим настрана противоречивите шумове от администрацията на Тръмп, на Запад са малко хората, които биха искали да видят Китай да либерализира платежния си баланс и да рискува изтичане на капитала, което разтърси глобалните финансови пазари през 2015 и 2016 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във