Банкеръ Daily

Петър Андронов, председателят на Асоциацията на банките и главен изпълнителен директор на ОББ

Кандидатурата за еврозоната е правилното решение

Резултатите на банките в България през 2019 г. ги нареждат сред най-добрите в Европа

През изминаващата година банките бяха възпитавани с много пръчки – евродепутатски, медийни, политически, омбудсмански, популистки, заяви председателят на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на ОББ Петър Андронов по време на традиционния коктейл, организиран от АББ по повод Празника на банкера. 

Според Андронов обаче банките са се представили съвсем прилично през 2019 г. "Резултатът на сектора вероятно ще бъде рекордно висок, както през предишната година. Капиталовата адекватност от първи ред  е 19% и е сред 10-те най-добри в Европа. Делът на лошите кредити още е висок, но е вече само 7% - петият най-добър на Стария континент. Възвращаемостта на капитала е осмата най-добра в Европа. Възвращаемост на активите – втората най-добра, сред най-добрите в Европейския съюз", отчете председателят на асоциацията. 

Разбира се, в словото му акцент бе и кандидатурата на страната ни за членство в еврозоната. "Ние взехме решение и вече вървим по пътя към еврозоната. Вероятно от днешна гледна точка то изглежда правилното. Затова шест банки бяха включени в прегледа на качеството на активите. И тук се сещам за правилото на показалеца, което е обикновено е свързано с назидателно обвинителен контекст. От самото начало на упражнението банките бяха сочени, че ще се провалят, че ще има голям трус, че ще се изложат – нищо подобно, българските банките се представиха съвсем прилично", отбеляза Андронов. 

По думите му все пак има проблеми, които трябва да се решават, но те могат да бъдат решени. "Уверявам, че ако това упражнение бъде приложено по същия начин на останалите банкови системи и се включат и малки банки в проверката, ние пак ще бъдем в първата десетка на най-добре представилите се", подчерта той, като акцентира и върху доброто взаимодействие с правителството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във