Банкеръ Daily

Финансов дневник

Кандидатите за зам.-председатели на КФН влязоха в политическата месомелачка

S 250 61fb3dd9 b943 4d47 98ed 0e81cfc98897
S 250 eac4c88d d3dd 413d b4e8 19148b4a3923

Комисията по бюджет и финанси към парламента изслуша във вторник кандидатите за заместник-председатели на Комисията за финансов надзор (КФН).Председателят на КФН Карина Караиванова внесе в парламента своите предложения за постовете на двамата заместник-председатели с изтекли мандати в средата на юли.

За заместник-председател, ръководещ "Надзор над инвестиционната дейност", бе предложен икономистът Румен Соколов, а за надзора над осигурителния пазар ще отговаря юристът Йордан Чомпалов.

"Квалификацията и професионалния опит на Соколов в най-голяма степен свидетелстват за богатия опит и задълбочените му познания в специфичната област на капиталовите пазари", се посочва в писмото на Караиванова до председателя на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. Към момента Румен Соколов е управител на "Сервиз финансови пазари" ЕООД, което е дъщерно дружество на Българската фондова борса.

"Много от пазарните участници нямат доверие на експертите, бизнесът чака ефективна работа от КФН, а потребителите очакват бърза и точна информация, сигурна обратна връзка, пак от КФН. Трябва да се работи усилено и за повишаване на инвестиционната култура на населението, да се стартират инициативи за привличане на нови емитенти“, каза по време на изслушването Соколов.

Според Карина Караиванова вторият предложен от нея човек - Йордан Чомпалов, има богат опит в сферата на финансите и по-конкретно в областта на правото на ценните книжа и финансовите пазари, търговското и банковото дело. Председателят на КФН аргументира своя избор на Чомпалов с богатия му опит в разработването на нормативни актове, което е "изключително полезно за разработване на принципно нови нормативни актове в областта на осигурителния надзор в КФН".

По време на изслушването му в парламента Чомпалов заяви, че когато се е съгласил да поеме поста, е имал идеята, че ще работи в екип по стратегията на г-жа Караиванова и визията на КФН ще бъде издигната в очите на обществото като един модерен регулатор с прозрачни практики. Сред основните приоритети в своята работа той посочи защитата на осигурените лица и създаване на стабилен финансов пазар, в който обществото има доверие. 

"Една специфична цел, която си поставям, е и постигането на стабилни, сигурни и адекватни пенсии за българския народ", добави Чомполов. Той обясни, че според него пенсионните фондове са и специални институции със социална цел - за тях трябва здрав финансов надзор, за да не се допускат нарушения.

В подкрепа на предложените си заместници Карина Караиванова, заяви, че те са безспорни професионалисти с безукорна репутация, които ще помогнат за утвърждаването на КФН като финансов регулатор, който успешно ще се справя с предизвикателствата на ежедневния надзор над небанковия финансов сектор в България.

Кандидатите ще бъдат окончателно избрани след изслушването им в пленарна зала. Очакванията са това да се случи още преди депутатите да излязат във ваканция.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във