Банкеръ Daily

Финансов дневник

Канадските банки - потенциални жертви на победата на Трюдо

Банковият сектор на Канада вероятно ще попадне в отбора на губещите от преизбирането на досегашния премиер Джъстин Трюдо за трети пореден мандат. 

В предизборния август Трюдо обеща, че ако бъде преизбран, ще повиши с 3% данъчната ставка на банките и на застрахователите с печалби над 1 млрд. кан. долара (780 млн. щ. долара) - до 18 процента. Той обяви и неясно дефиниран временен "дивидент за възстановяване на Канада", който да плащат кредитните институции, защото са се върнали към подем по-бързо от останалите сектори. От тези мерки новото правителство може да вкара в хазната общо 10.8 млрд. кан. долара през идните пет години, по сметки на експертите на Трюдо. 

Тези предизборни обещания представляват доста по-агресивен подход към банките отколкото предприетия от  предишния кабинет на премиера. И е изненадващ обрат, като се има предвид, че финансовите компании не са единствените бързо възстановили се от пандемията, коментират банкови експерти.

"Почти наказателните" мерки са необясними, защото банките поеха ангажимент да не съкращават персонал по време на кризата, коментира в интервю за телевизия "Блумбърг" на 21 септември Джон Айкън - анализатор в "Барклейз".  

Трюдо спечели третия си мандат през нощта на 20 септември, но не му достигнаха гласове за мажоритарно мнозинство и той ще трябва да разчита на подкрепа от друга политическа сила. Това обаче в никакъв случай не облекчава местните кредитори, защото потенциалните гласове се очакват от клонящата наляво Нова демократическа партия, която също агитира за повишаване на данъчното облагане на корпоративните печалби. 

Пазарната реакция на преизбирането на Трюдо беше положителна за борсовите индекси, с по-висок ръст за широкия S&P/TSX Composite и почти двойно по-слаб за банковия S&P/TSX Commercial Banks, който изостава още откакто новият стар премиер обяви данъчните си планове на 25 август. Оттогава до 20 септември той е загубил 4.9% от пазарната си оценка срещу 2.1% спад на широкия индекс. От началото на годината обаче резултатът е в полза на S&P/TSX Commercial Banks, който е постигнал 20% ръст срещу 16% за S&P/TSX Composite.

Предлаганият от Трюдо допълнителен данък може да отнеме 1.6% от печалбата на акция на шестте най-големи канадски кредитори и 0.8% на едрите животозастрахователи, пресмятат банкови анализатори.

Пред финансовия сектор се очертават и други препятствия, включително потенциални мерки, насочени срещу избягването на данъци. Те могат да повлияят на търговските приходи на банковите поделения за капиталови пазари и да разшири правомощията на Агенцията за финансови потребители, които да й позволят да намали банковите комисионни.

Кредиторите биха могли да компенсират част от загубения доход чрез по-високи ипотечни лихви, макар че и там имат малко място за маневри по политически причини. Все пак, щетите няма да са чак толкова големи, че да променят цялостния инвестиционен климат за сектора, смятат банкови анализатори. Банковите печалби вече са над пандемичните минимуми, оценките на книжата им са достигнали средните равнища в исторически план и доходността на акционерния капитал изглежда добра. Основният катализатор за приходите ще е повишението на лихвените проценти, което инвеститорите засега очакват като странични наблюдатели, без да предприемат конкретни действия. 

Като се мотивират с положителната перспектива за канадския банков сектор, финансовите експерти не очакват изборите да ги променят съществено. И по-скоро ред други фактори, примерно прегряването на местния жилищен пазар, биха насочили инвестиционните намерения, а не дребен допълнителен данък. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във