Банкеръ Daily

Финансов дневник

Канадската Fairfax купи 30% в гръцката банка Eurobank

Основен акционер в гръцката банка Eurobank от неделя (25 ноември) е канадската инвестиционна група Fairfax, съобщава гръцкият печат, като се позовава на съобщение на банката. В документа, цитиран от вестник "Елефтерос типос", се обявява сливането на Eurobank (собственик на българската "Пощенска банка") с инвестиционната компания Grivalia, собственост на Fairfax.

По този начин купувачът взема дял от над 30% в Eurobank. Досега Fairfax притежаваше 16.88% в Eurobank и 51.43% в Grivalia. Сливането е било одобрено от управителните съвети и на двете компании. Планът за сливането предвижда и пълно оздравяване на портфейла на необслужваните кредити на Eurobank чрез прехвърлянето им в дружество със специално предназначение (SPV) .

Eurobank е една от четирите системни банки в Гърция, които участват и във формирането на банковия борсов индекс. През последните няколко месеца индексът отбеляза голям спад, като една от основните причини за това според анализаторите е големият все още дял на необслужваните кредити. За последната половин година стойността на акциите на банките на Атинската фондова борса спадна с повече от 50 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във