Банкеръ Daily

Финансов дневник

Канада санкционира Елвира Набюлина

Елвира Набюлина

Отава обяви нов кръг от санкции в отговор на военните действия на Русия в Украйна. В списъка на наказаните вече попада председателят на "Банк России" - Елвира Набюлина - и още 13 "близки до руския режим лица". 

Набюлина е включена за първи път в "отбора" на санкционираните, въпреки че руската централна банка отдавна е в него. Тя е искала да се оттегли от кормилото на "Банк России" след изтичането на втория й мандат през тази година, но президентът Владимир Путин е поискал от нея да остане на поста.

Новият разширен списък на санкционирате от канадското правителство включва и дъщерите на Путин - Катерина Тихонова и Мария Воронцова, както и енергийния магнат Игор Макаров, чийто компании са основни акционери в регистрирания в Калгари производител на енергия "Спартан делта корп.". Мерките са огласени в прессъобщение на 19 април и са публикувани на уебсайта на канадския кабинет. 

Канада по правило действа в синхрон с партньорите си от НАТО при налгането на санкции на Русия, но в някои случаи финансовият министър на страната Кристия Фрийланд, която има украински корени по майчина линия и е работила като журналист в Москва през 90-е години на ХХ век, настоява за по-агресивен подход. Фрийланд е твърд привърженик на прекратяването на транзакциите с "Банк России" и на блокиране на достъпа на някои руски кредитори до международната система SWIFT. Отава и партньорите й въведоха единодушно тези мерки в края на февруари и началото на март.

Междувременно, Набюлина обяви в деня на санкционирането си от Канада, че руската централна банка няма да разкрива публично участниците в руската алтернатива на SWIFT - Система за предаване на финансови съобщения (СПФС). Тя е създадена през 2014-а след налагането на първия набор от санкции на Русия заради анексирането на Крим. 

На 19 април Набюлина е информирала руските законодатели, че 52 институции от 12 държави участват в руската СПФС и списъкът с имената им е бил доскоро на банковия уебсайт. Предвид текущите обстоятелства обаче банкерите са решили тази информация да остане достъпна единствено за потребителите на системата. Набюлина е уверила парламентаристите, че "Банк России" ще продължи да привлича нови участници в СПФС. Тя се надява на по-голяма готовност за членство след решението участието им да не става публично достояние. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във