Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Калкулаторът за данъка на колите в София е готов

От четвъртък (13 декември) всеки собственик на моторно превозно средство в София може да изчисли какъв данък за МПС ще дължи за 2019 г., като използва специално изработения електронен калкулатор. Той бе съставен  по предложение на Столичната община от "Информационно обслужване" АД, съобщиха от пресцентъра на общината.

В момента калкулаторът може да бъде намерен на адрес:  https://cartax.uslugi.io/#София/СТОЛИЧНА
Той ще бъде достъпен и на страницата на Столичната община, след като се влезе в раздел "Справка за задължения и плащания":  https://szp.sofia.bg/OnlineReportWSClient/pages/login.jsf

Новата формула, по която се формира данъкът за моторните превозни средства от 2019-а, включва годината на производство, мощността и екологичния стандарт на колата.

В калкулатора за регистрираните в София автомобили са заложени минималните коефициенти, приети от парламента с измененията на Закона за местните данъци и такси, които влизат в сила от 1 януари 2019 година.

Данните за колата, които трябва да се нанесат в калкулатора, за да се изчисли нейният данък, са вписани в документите за автомобила - в малкия талон (за по-новите МПС) или в големия талон (за МПС, регистрирани по-отдавна). Според инструкциите под  индекс В е записана годината на първа регистрация, по която се изчислява възрастта на колата; индекс P.2 e за мощността на автомобила в киловати, а срещу индекс V.9 e записан екологичният стандарт на колата (от Евро 2 до Евро 6). При най-старите коли такъв екостандарт обикновено няма и срещу този индекс в документите на колата не пише нищо.   

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във