Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Калин Христов ще оглави Централната банка

Ако до сряда Бойко Борисов не реши друго

Сегашният подуправител на БНБ и началник на управление "Емисионно" Калин Христов ще смени Иван Искров и ще поеме управленското кормило в Централната банка... поне до октомври следващата година. Това е окончателното решение на ГЕРБ, преди обаче лидерът му да си каже тежката дума.

На срещата между премиера Бойко Борисов и Иван Искров във вторник е било договорено Искров да подаде оставка до седмица, а на негово място да бъде избран Калин Христов. Срещу оставката си Искров щял да получи висока длъжност в международна финансова институция, в която българската държава има участие. Твърди се, че това ще е "Черноморската банка за търговия и развитие". Но все пак последното и окончателно решение официално не е обявено.

Всъщност назначаването на Искров на висок пост в ЧБТР не е безпроблемно. Българската държава има свои представители в банката на две позиции. През септември Нина Ставрева бе избрана за вицепрезидент на ЧБТР по предложение на правителството ни. И е гласувана от членовете на директорския борд на ЧБТР. Засега обаче не е ясно дали този борд ще се съгласи да направи промени и да подмени Ставрева с Искров.

Втората българска позиция в ЧБТР е за гуверньор, представляващ държавата. Тази длъжност в момента заема Даниела Бобева. Тя я получи в качеството й на вицепремиер в кабинета на Пламен Орешарски. Обикновено тази позиция се заема от висш правителствен служител от съответната държава. Но Иван Искров едва ли може да кандидатства за ЧБТР по тази линия.

Оставката на сегашния управител на БНБ искат всички политически сили, обвинявайки го в бездействие по случая с КТБ. Самият той също изяви готовност да я подаде още през септември, ако има работещо правителство и парламент, и след като случаят с Корпоративна банка бъде разрешен. Всички тези условия вече са изпълнени и премиерът Борисов публично призова сегашния гуверньор да изпълни ангажимента си.

Тук големият въпрос, който ще получи отговор при самия избор на Калин Христов за управител, е какъв ще е мандатът му на новата длъжност. Възможни са два варианта. Единият е той да довърши мандата на Искров, който изтича на 20 октомври 2015-а. Впрочем и мандатът на Калин Христов като подуправител и началник на управление "Емисионно" изтича два дни по-късно.

Вторият е Христов да стане управител на БНБ и да му се възложи пълен мандат от шест години. Ако се възприеме такова решение, той ще трябва да предложи на Народното събрание кандидатура за свой заместник на поста подуправител и началник на управление "Емисионно".

След тайната половинчасова среща между премиера Борисов и Иван Искров във вторник следобед (18 ноември) се заговори, че Искров е посочил „Деня „Х“, в който ще се сбогува с колектива. Но да не бързаме - българската практика изобилства от примери едно да е решено в началото и съвсем друго да стане накрая.

Междувременно една екзотична идея завладя за малко публичното пространство - да си внесем управител на БНБ от чужбина.Свършиха ли опитните и честни банкери и безпристрастните професионалисти сред финансистите и икономистите в България, та ще ни се наложи да си внесем от чужбина шеф на БНБ? След събитията около КТБ очевидно всичко е възможно. Идеята за международен конкурс за управител на централната ни банка лансираха депутатите от ГЕРБ Делян Добрев, от Реформаторския блок Гроздан Караджов и от БСП Георги Кадиев.

Защо пък не – чужденци да се състезават с българи? Така, чрез сравнението, нашите кадри могат да видят по-добре кой колко струва, какъв му е професионализмът, колко му е честността и отговорността. Е, разбира се, въпросът за заплатата ще се договаря отделно.

Временният триумвират, родил тази нелоша идея, обаче засега отказва да предлага или да споменава имена - както задгранични, така и отвътре. Защото спряганите Валери Димитров, Калин Христов и Стоян Мавродиев също може да се окажат спорни кандидати за някого. Но тогава да се каже, че даже специалистът по България и един от дузината бащи на нашия валутен борд Стив Ханке, също спряган сред потенциалните кандидати за управител на БНБ, има трески за дялане.

Може би идеята за мениджър чужденец не е лоша и от гледна точка на междупартийния консенсус. Политиката ни направи първа крачка към поевропейчване, като показа нова коалиционна култура при съставяне на сегашното правителство. Изборът на гуверньора може пък да е вторият добър пример. И да стигнем до максимално консенсусно приемливата фигура, която да управлява стабилността на лева в България - както повелява Законът за БНБ.

Ако се втренчим в „кандидатурите“, може да бъдат зададени по един грозд от въпроси за всяка от тях.

С какво пък би заслужил подобно доверие проф. Ханке, който всяка неделя по националното радио дава указания как да си премахнем банковия надзор и да станем подвасални на Европейския?! Няма да е трудно – БНБ във формата „Валутен борд“ е кастрирана откъм рефинансиращи функции, като я лишим и от надзорни - пей сърце! Ще имаме наистина независима Централна банка, в смисъл че от нея нищо няма да зависи. И тогава защо ни е?

Facebook logo
Бъдете с нас и във