Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Калин Христов: Бедните страни трябва да стимулират спестяванията

В страни, които са бедни като България, е важно данъчната система да насърчава хората да спестяват, за да може техните спестявания да бъдат източник на инвестиции. Това заяви подуправителят на БНБ Калин Христов по време на конференцията "Делойт " за нагласите на финансовите директори", която се проведе в сряда (26 февруари) в хотел "Шератон".


"Когато имаш малко собствени средства, инвестираш парите си в по-нискорискови активи. Спестяванията в банките носят най-малък риск, затова парите по депозити в България растат непрекъснато", обясни Христов. Подуправителят на БНБ коментира и въведения в края на 2012-а данък върху доходите от лихви по депозити на гражданите, като припомни, че той не е успял да накара хората да инвестират парите си в икономиката.


Според Христов не трябва да се копират механично политики или регулации от други страни, а да се въвеждат по начин, който отговаря на степента на развитост на нашата икономика.


Предпазливостта продължава да доминира сред българските финансови директори, но предизвикателствата пред бизнеса вече са формулирани по-ясно. Това са основните заключения от проучването на "Делойт" за нагласите на финансовите директори в българските компании. Изследването представя нагласите и вижданията на мениджърите за развитието на пазара и техния апетит за риск.


Като цяло докладът на "Делойт" отчита леко покачване на оптимизма сред финансовия мениджмънт в сравнение с нагласите, отразени в проучването от първата половина на 2013 година. Финансовото състояние на компаниите се стабилизира и все повече от тях отчитат, че възможността им да обслужват задълженията си нараства. Въпреки това близо 80% от анкетираните не биха се ангажирали с привличането на нови заемни средства.


Макроикономическите прогнози на мениджърите за България за 2014 г. и към днешна дата вещаят стагнация, но това очакване сега споделят по-малко от анкетираните (69% спрямо 85% в предишното проучване). Същевременно е нараснал и делът на тези, които очакват умерен икономически растеж до 24%, спрямо 12% преди шест месеца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във