Банкеръ Daily

Финансов дневник

Калифорния ще отпуска заеми на компании, занимаващи се с производство и търговия с марихуана

Държавният сенат на Калифорния предлага законопроект, който ще позволи на банките в САЩ и кредитните съюзи да отпускат заеми на компании, занимаващи се с производство и търговия с марихуана, съобщава CNBC.

Законът има за цел да помогне търговците на дребно и други фирми, които са били изключени от традиционната банкова система. Мярката ще позволи на частните банки или кредитните съюзи да кандидатстват за специално поръчителство от щатските трезори, за да могат да предоставят депозитарни услуги на лицензирани предприятия за канабис.

Правната индустрия на канабис в Калифорния се бори да се конкурира с черния пазар и е изправена пред предизвикателства, които включват достъп до банкови услуги и високи данъци. Миналата седмица новият държавен бюджет на правителството на Калифорния намали прогнозите за приходи от данъци на канабис с 223 млн. долара.

Предприятията за марихуана, включително магазините, са принудени да работят предимно с пари в брой поради продължаващите федерални банкови ограничения, които не им позволяват да работят със сметки в големите банкови институции. На федерално равнище също се полагат усилия за приемане на законодателство, което ще позволи на банките да обслужват предприятия, занимаващи се с канабис, без риск от съдебно преследване. "Банките са уплашени до смърт и не искат да се излагат на рискове, предлагайки услуги на индустрията за марихуана", казва Гавин Коган - председател и съосновател на Grupo Flor, компания за търговия на дребно и отглеждане на канабис, базирана в Салинас, Калифорния. "Оценяваме усилията на държавата по отношение на банковата сметка, но без помощта на Конгреса проблемите едва ли ще се решат".

Още през 2016 г. Службата на Губернаторът на Калифорния прогнозира, че данъците на индустрията на марихуаната могат да надхвърлят 1 милиард долара годишно след легализация. Калифорния започна да продава законно марихуана през 2018 г., но някои наблюдатели обвиниха агресивните държавни данъчни ставки и свръхрегулацията за продължаване на продажбите.

Законопроектът бе въведен през януари в щатския сенат, предвиждащ временно намаляване на държавния акциз върху канабис продуктите от 15 на 11% и да се отменят изцяло данъците върху отглеждането на растенията до 2022 година. Очаква се предложението да бъде гласувано тази седмица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във