Банкеръ Daily

Финансов дневник

Калфин не очаква през 2024 г. да сменим лева с еврото

България няма да влезе в еврозоната от 2024 г., прогнозира бившият вицепремиер Ивайло Калфин. Датата 1 януари 2024 г. е заложена като индикативна в Националния план за въвеждане на еврото, който бе публикуван за обществено обсъждане на 5 юли. Според Калфин тази дата е измислена от българските институции.

"Добре е да се готвим за участие в еврозоната, но не да влезем с политически натиск или политическа уговорка. Да бъдем готови означава българската икономика да се доближи до европейските по доходи и производителност", коментира бившият социален министър. 

Той разкритикува проекта на стратегическия документ, тъй като в него не се говори какво правим и какво променяме в икономиката и политиката на доходите, за да се доближим.

„Ако влизаме в еврото, за да забравим за лева - това не е добра идея. Ако влизаме, за да дадем повече възможности за икономиката си - това е нещо, което си заслужава. Т.нар. чакалня за еврозоната ERM II не е място за чакане, а за много активна работа", напомни Ивайло Калфин.

„Имаме достатъчно време, вместо да се вторачваме в срокове, да помислим как може икономиката ни да тръгне нагоре. Като кажем – България е бедна, виждаме колко много средства могат да се пилеят през бюджета, вместо да отидат където трябва. Има много какво да се направи, за да се подобри средата и доходите на българите“, посочи пред националното радио ексвицепремиерът.

Междувременно Европейският парламент призова Съвета на ЕС незабавно да предприеме действия за приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенген. Евродепутатите посочиха, че трите страни са изпълнили критериите за членство, а България и Румъния чакат положително решение повече от десетилетие.

Ивайло Калфин обаче е на мнение, че не трябва да имаме свръхочаквания за влизане в Шенген. По думите му  не трябва да си превеждаме призива на Европейския парламент като скорошно решаване на проблема, който е по-дълбок – да сме сигурна държава не означава само добра дипломация, а работещи институции. „Той е в интерес на България, не е да влезем, за да си закачим някоя значка в Шенген“, добави Калфин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във