Банкеръ Daily

Финансов дневник

Калфин настоява Европейският банков орган да разследва фалита на КТБ

"С фалита на КТБ България излъчи поредния отрицателен пример на лошо управление на този процес - случай, уникален в ЕС". Това заяви пред БНР вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Той подчерта, че истинският дебат е кой проспа случилото се и защо не стана това, което се прави в целия Европейски съюз, когато стабилността на една банка бъде разклатена.

Калфин даде да се разбере още, че е за премахването на банковата тайна и допълни, че и сега продължаваме да пишем учебника за това, какво не трябва да се прави при дестабилизацията на една банкова институция. Според него с помощта на представители на Европейския банков орган и трябва да се направи разследване и да се види какво е направено и какво не. 

Вицепремиерът коментира още, че ръководителите на банковия и финансовия регулатори са изпаднали в конфликт на интереси, когато са се срещали с мажоритарния собственик на банката Цветан Василев извън служебните си кабинети. "Тези клипчета, безобразни грозни истории показват прогнилостта на цялата система," каза Калфин и допълни, че вече не стига да се смени един човек, а  е нужна промяна на цялата система. Той прогнозира, че казусът с КТБ има потенциала да се превърне в тема, която пречи на политическия дебат в страната, каквато е темата за досиетата. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във