Банкеръ Daily

Финансов дневник

Какво влияние оказват климатичните промени върху финансовите пазари?

Финансовите пазари рискуват много като подценяват въздействието на политиките за изменение на климата, които се очаква да се затегнат рязко през следващото десетилетие, предупреждава водеща група инвеститори, цитирани от Ройтерс.

Докладът на подкрепяната от ООН организация "Принципи на отговорното инвестиране" (PRI), включващ инвеститори, които управляват активи за 86 трилиона долара, се присъединява към нарастващия хор от предупреждения, че прогнозите и инвестициите на петролните и газовите компании не са в синхрон със скоростта, необходима за постигане на енергийните преходни цели.

Най-важната перспектива на Международната агенция по енергетика (МАЕ), която е в основата на много правителствени и бизнес прогнози, не е приведена в съответствие с целите, определени в Парижкото споразумение за климата от 2015 г., за да се ограничи глобалното затопляне до "доста под" 2 градуса по Целзий, посредством намаляване на емисиите на парникови газове, предупреди PRI. Учените разглеждат покачване от над 1,5 градуса по Целзий в средната температура на Земята като преломна точка, при която въздействието на климата под формата на покачване на нивото на морето, природни бедствия, принудителна миграция, неуспешни реколти и смъртоносни топлинни вълни бързо ще започне да се засилва.

PRI представи своята нова прогноза, като заяви, че "има за цел да рестартира фундаментално инвеститорското управление на риска в бъдеще, стратегическото разпределение на активите и ангажираността на компаниите". Изследването, обозначено като "Неизбежен политически отговор" (IPR), прогнозира „рязък и разрушителен“ отговор на правителствената политика относно изменението на климата до 2025 г., която се очаква да бъде „преломна точка“.

Според сценариите, заложени в доклада, пикова нужда за петрол ще настъпи през 2026-2028 г., докато търсенето на петрол в автомобилния транспорт ще достигне пик през 2025 година - много по-рано от прогнозата на МАЕ, която не предвижда забавяне на растежа на петролното търсене и потребление преди 2040 година.

Отбелязва се още, че термичните въглища - най-силно замърсяващите с въглерод емисии изкопаеми горива, ще бъдат „практически несъществуващи“ до 2040 г.

Вятърната и слънчевата енергия ще генерират половината от електричеството в света до 2030 г., а превозните средства с вътрешно горене ще спрат да функционират много по-бързо от повечето прогнози. Междувременно от PRI прогнозират значително ускоряване на лесовъдството, необходимо за усвояване на излишния въглероден диоксид. „Предвиждаме неизбежен политически отговор до 2025 г., който ще бъде рязък и неконтролируем заради текущото забавяне“, казва в изявление Фиона Рейнолдс, изпълнителен директор на PRI. „Това ще създаде значително по-големи смущения, за които много инвеститори и бизнеси не са подготвени.“

Прогнозата на МАЕ, казат от PRI, "предполага, че светът ще се затопля до 2100 година, с между 2,7 и 3,5 градуса по Целзий, над прединдустриалните нива "без по-нататъшни действия в областта на климатичната политика извън вече обявените." Този сценарий обаче е много малко вероятен, смятат от организацията.

Най-големите световни компании за петрол и газ са подложени на силен натиск от инвеститорите да се адаптират към енергийния преход, като намалят въглеродните си емисии и инвестират повече във ВЕИ-та. Председателят на British Petroleum Хелге Лунд заяви през юни, че базираната в Лондон компания би предпочела по-скоро да види контролирано постепенно премахване на изкопаемите горива, отколкото по-бавен и неконтролиран преход.

Организацията PRI се състои от 2600 души, от които и най-големите инвеститори в света като BlackRock, Wellington, CalSTRS, Allianz, Aviva, Amundi.

Facebook logo
Бъдете с нас и във