Банкеръ Daily

Финансов дневник

Какво променя "супер министърът" Асен Василев в МФ

"Асен Василев е вицепремиер и финансов министър, който носи отговорност за енергетиката и икономиката – един вид супер министър". Така преди дни премиерът Кирил Петков описа пред немското издание "Шпигел" ролята на своя съратник и съпредседател на "Продължаваме промяната" в правителството, което още не бе оглавил. 

Разбира се, че подобно описание представя Асен Василев пред германските и европейските ни партньори като ключов елемент във властовата конструкция. И затова Василев е рамо до рамо с Кирил Петков на всичките му срещи в Брюксел - с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг - по време на задграничния му дебют като министър-председател. 

Тъкмо доверието между двамата довете и до "междуведомствената мощ" на Асен Василев в коалиционния кабинет. Длъжността министър на финансите и рангът вицепремиер по европейските фондове му отреждат изключително ключова роля: той ще отговаря за разпределението и контрола както на средствата от националния бюджет, така и на европейските милиарди през новия програмен период.

Едновременната отговорност за българските и европейските пари стана причина и за няколко структурни промени в Министерството на финансите. Под шапката на ведомството бяха прехвърлени Дирекция "Централно координационно звено" и Изпълнителна агенция "Сертификационен одит на средствата от Европейските земеделски фондове". А Дирекция "Съдебна защита" бе извадена изпод шапката на финансовото ведомство и прехвърлена там, където й е мястото - в Министерството на правосъдието.

Другата съществена промяна е изваждането на "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД от контрола на финансовия министър. Това дружество управлява 1.3 млрд. лв. европейски средства, основно дейността му се регулира от  Търговския закон и Закона за публичните предприятия и затова е "изпратено" под правилната шапка - министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Под непосредствения контрол на Асен Василев остават Агенция „Митници"Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ)Националната агенция за приходите (НАП)Изпълнителна агенция „Одит на средствата от Европейския съюз", Националния компенсационен жилищен фонд и ​Агенцията по обществени поръчки.

По отношение на кадровата поблитика, засега няма публично огласени данни или недоволства за резки движения от страна на Асен Василев. Всъщност, действащите заместник-министри Ивайло Христов, Людмила Петкова и Моника Димитрова-Бийчър са си негови назначения от времето, когато беше финансов министър в първия служебен кабинет на Стефан Янев (май - юли 2021 година). А наследникът му във второто служебно правителство Валери Белчев (юли - ноември 2021 г.) не промени нищо, създавайки усещането, че по-скоро пази креслото на Асен Василев топло до неговото завръщане на върха в министерството.

"Негови хора" са и по върховете на Агенция "Митници" и НАП, защото той назначи Павел Тонев и Румен Спецов, а те си подбраха подходящи заместници. 

Първите неотложни задачи пред редовния вече финансов министър Асен Василев са няколко. На първо място - подготовката на Бюджет' 2022, който трябва да бъде приет до края на януари догодина. Втора по ред е "хамалогията" около преработването на Плана за възстановяване в съответствие със забележките и критиките на Брюксел, защото очакваните 12 млрд. лв. са ни жизнено необходими. Третият проблем, с който ще се бори финансовото министерство е Закона за обществените поръчки, в който има зца запушване една камара пробойни с корупционен привкус, примерно - печално известните ин-хаус процедури, силно побългареният критерий за оценка "Икономически най-изгодна оферта", схемите за авансовите плащания и т.н.

В средносрочен план, визията на Василев включва вдигането на максималния осигурителен доход (МОД). Според него, повишаването му ще накара компаниите да произвеждат продукт с по-висока добавена стойност, така че да са в състояние да плащат по-високи заплати, а не да се конкурират на база ниска заплата.

Министърът на финансите запазва и съпредседателското си място в Координационния съвет за приемането на еврото в България. В тази връзка, на церемонията по приемането на поста Асен Василев посочи, че не се предвижда отлагане на приемането на България в еврозоната. "На 1 януари 2024 г. ние трябва да имаме техническа готовност за приемане на еврото. Преди това е нужно да има широка дискусия с неправителствения сектор и бизнеса", обяви финансовият министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във