Банкеръ Daily

Финансов дневник

Какво предлагат инвеститорите за КТБ?

"Предложението на консорциума, съставен от Държавния резервен фонд на Султана на Оман, Джемкорп и ЕПИК, не се основава на пазарни принципи", заяви гуверньорът на БНБ Иван Искров по време на изслушване в Народното събрание.

Той потвърди, че вчера в БНБ, Министерския съвет и Министерство на финансите е получено писмо за намеренията на трите инвеститора за оздравяване на Корпоративна търговска банка представи пред народните представители текста на предложението за банката:


  • В предложението изрично се говори за държавна помощ и участие на правителството с 2.3 млрд. лева за увеличението на капитала на банката чрез дружество, което да бъде създадено между консорциума и правителството на принципа 50 на 50, обясни Искров. Участието на консорциума в дружеството се предлага да е преди всички посредством използването на активи, предоставени от мажоритарния акционер на банката "Бромак", докато участието на държавата се иска да е под формата на пари в брой.

  • В предложението се предлага още продължаване на ограничението на достъпа на вложителите до депозитите им и третиране на облигационерите и всички други кредитори като негарантирани вложители.

  • Предвижда се още законодателно решение, с което те да приемат намаление на вземанията си, като не се уточнява с колко. Това намаление може да е по-малко, ако вложителят се съгласи да изчака 4-5 години.

  • Друго от предложенията е да бъдат отменени всички търговски сделки между банката и нейни клиенти, сключени след поставянето й под специален надзор на 20 юни.

  • Консорциумът от инвеститори настоява още недостигът на капитал да се обсъжда и с временно отстранените от длъжност изпълнителни директори на КТБ.

  • Да се гарантира право за изтегляне на капитала, независимо от евентуалните регулаторни съображения.

  • До колкото предложенията се отклоняват от установените правила от европейските институции за държавната помощ, правителството ще се ангажира да договори такива изключения.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във