Банкеръ Daily

Финансов дневник

Каква е разликата между пенсията от НОИ и по втория стълб?

Тези, които плащат и очакват втора пенсия, имат нужда от повече информация. Преди да бъде приет и публикуван в "Държавен вестник" законът обаче няма как да има информационна кампания, която да улесни бъдещите пенсионери при вземането на тяхното решение, коментира пред БНР д-р Хасан Адемов, депутат от ДПС и председател на Комисията по труда и социалната политика в Народното събрание.

Има много важна разлика между пенсията от НОИ и пенсията по втория стълб, отбелязва експертът.

НОИ определя размера на пенсията и активната роля на бъдещия пенсионер при първия тълб е само да събере необходимите документи за пенсиониране. "Във втори стълб нещата са много по-различни. Активната страна тук е тази на осигуреното лице и то трябва да има информация, която да е навременна, обективна и на разбираем език, за да може да вземе информирано решение", допълва Адемов.

Според него осигурявалите се с минимални вноски няма как да очакват от първия стълб пенсия, която да е различна от минималния размер 300 лева. 

"Ако получаваш минимална пенсия от НОИ и имаш в индивидуалната си партида средства, които не ти дават възможност да получиш пожизнена пенсия за старост, желателно е да не ги прехвърляш в НОИ, защото 300-те лева са гарантирани",  отбелязва председателят на Комисията по труда и социалната политика в парламента. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във