Банкеръ Daily

Финансов дневник

Как Visa тихичко се сближи с биткойн

Цената на биткойна нарасна с над 300% през миналата година и се повиши с още 40% в началото на януари, за да достигне максимум от над 40 000 долара. След седмица на колебания в четвъртък (14 януари) дигиталната монета отново стигна тази кота. 

Каквото и да се говори, възходът на водещата криптовалута е колосален. Според водещите анализатори той се дължи на участието на пазара на хедж фондове и институционални инвеститори от Уолстрийт, но най-вече на все по-широкото приемане на биткойна от глобални финансови компании - например PayPal и Square

В същото време обаче една компания, която е по-мащабна и от PayPal, и от Square тихичко навлиза в света на криптовалутите. Става дума за картовият хегемон Visa. Крипто ходовете на Visa през последната година не бяха толкова шумни, тъй като в крайна сметка не са направени инвестиции в биткойн. Всъщност картовият оператор подписа няколко споразумения с криптоборси, които обаче имат доста по-голям потенциал от самото закупуване на дигитални монети.

През 2020 г. бе съобщено за няколко такива партньорства. Например потребителите на американската криптоборса Coinbase могат да получат дебитна или кредитна карта Visa, с която да пазаруват онлайн, т.е. ще харчат от своята биткойн наличност в дигиталния им портфейл. В същото време те могат да получат награда в размер на 1% от стойността на биткойна обратно в своя Coinbase акаунт. Visa реализира партньорство и с най-голямата криптоборса извън САЩ - Binance, както и с приложението Fold, които също предлагат биткойн награди за ползването на цифровите портфейли на Visa. 

И това всъщност са партньорствата само с по-известните играчи на пазара на криптовалути. Всъщност Visa си партнира с над 25 компании за дигитални валути по различни продукти и услуги, свързани с биткойни, като повечето не се афишират от самата компания, а и картите са само една област.

Компанията подробно описа стратегията си в публикация в своя блог от юли 2020 година. "Visa работи в тясно сътрудничество с лицензирани и регулирани платформи за цифрови валути. Затова компанията се превърна в предпочитаната мрежа за портфейли за цифрови валути. Така партньорите ни дават добавена стойност на своите потребители, като им позволяват да разплащат с криптовалути бързо и сигурно по целия свят", се казва в публикацията.  

В заключение от картовият оператор посочват, че цифровите валути имат потенциал да увеличат стойността на онлайн плащанията, привличайки все по-голям брой хора. От Visa подчертават, че искат да участват в засилването на ролята, която криптовалутите ще играят в бъдещето на парите.  Visa също така отбелязва, че много от нейните крипто партньорства са резултат от финтех програмата й FastTrack.

В края на 2020 г. анализаторите на "Дойче банк" прогнозираха, че в следващите 10 години криптовалутите имат потенциал да заменят кеша. 

"Ако например някой измежду Google, Apple, Facebook и Amazon или техни китайски конкуренти Baidu, Alibaba, Tencent и Xiaomi успее да преодолее регулаторните препятствия... това би направило криптовалутите по привлекателни и да ускори тяхното приемане, както и да им даде потенциал за евентуално заместване на парите в брой", посочват от "Дойче банк". 

Основната пречка е, че криптовалутите трябва да станат легални в очите на правителствата и регулаторите. А това към днешна дата изглежда трудно постижимо. Неслучайно в последните дни регулаторите в САЩ, във Великобритания и в Европейския съюз подчертаха необходимостта от по-строг регулаторен контрол за криптовалутите, отбелязвайки изключителната нестабилност и дори наличието на престъпна дейност, често свързвани с пазара.

От "Дойче банк" обаче споменават, че именно повишаването на интереса от страна на компаниите в разплащателната индустрия, като Visa и Mastercard, както и от търговци на дребно като Amazon и Walmart, би направило биткойна "легален" в очите на регулаторите

Предвид стратегията на Visa тези прогнози не бива да бъдат подценявани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във