Банкеръ Daily

Финансов дневник

Как да запазим личните си данни, докато сърфираме в интернет

Въпросите за информационната сигурност стават все по-актуални, особено в контекста на продължаващата дигитализация и нарасналия брой онлайн услуги, които всички ние като потребители използваме. В днешно време всеки притежава мобилен телефон, таблет, лаптоп. Всяко смарт устройство има поне по една камера и микрофон, които от своя страна записват огромно количество информация. Дали тя ще остане лична или някой ще се възползва от нея, зависи в голяма степен от нас и нашето поведение онлайн.

Научи

Трябва да си призная, че до съвсем скоро не виждах нищо нередно в това да се „закача“ към безплатната wi-fi мрежа на любимото ми кафене, за да сърфирам в нета, докато чакам за среща. Мисля, че ми се е случвало, докато ползвам безплатен интернет, да вляза и в електронното си банкиране… Доста сериозна грешка, както разбрах по-късно.

Оказа се, че ползването на незащитена публична wi-fi мрежа всъщност е най-лесният начин да подаря данните си на някой, който е на съседната маса или в друго близко помещение и „подслушва“ трафика с неособено добри намерения. Така много лесно може да се проследи какви интернет страници посещаваме, да се откраднат данните, които въвеждаме. Като например, тези за профила ни в електронното банкиране или пък на кредитната карта, с която пазаруваме в момента.

Тези и други важни съвети, за това как да сърфираме безопасно, можем да открием във видео сериите „Спокойни в интернет“ на специалния портал за киберсигурност на Банка ДСК https://dskbank.bg/препоръки-за-сигурност. Там може да се запознаем с основните предизвикателства и опасности, с които е вероятно да се сблъскаме онлайн, така че да не допускаме недобронамерени хора да нарушат дигиталното ни пространство.

Пази се

Въпрос: колко често се замисляте дали да дадете достъп на новоинсталираното приложение на телефона до камерата, галерията със снимки, контактите, локацията или микрофона? Обикновено машинално натискаме „Разреши“ и се заемаме нетърпеливи да изследваме новите възможности за редакция на снимките ни или да открием най-краткия маршрут без задръствания до магазина за домашни любимци.

Ако гледате сериите „Спокойни в интернет“ на Банка ДСК, ще разберете, че лекомисленото даване на достъпи въобще не е шега работа. Така например, приложение, което има разрешение да ползва микрофон, може да запише телефонните ни разговори, както и звуците около телефона, дори когато не се използва. Камерата също може да се използва за записи без наше знание и желание.

Разбира се, даването на разрешения за ползване не е непременно лошо, защото на повечето приложения им е нужен определен достъп, за да функционират правилно, но със сигурност трябва да сме внимателни и предпазливи, преди да се доверим на съмнителни апликации на неизвестни разработчици, изискващи достъп до чувствителни данни на телефона ни.

Предай нататък

Какво е едно знание, ако то не е споделено с най-близките хора! От Банка ДСК разчитаме, че видеата ще помогнат за защитата в интернет не само на потребителите, които ги гледат, но и на техните приятели и семейство.

Запознайте се с поредицата „Спокойни в интернет“ на Банка ДСК, пазете се и предайте нататък своите знания.

Приятно гледане!

Facebook logo
Бъдете с нас и във