Банкеръ Daily

Финансов дневник

Как да спасим парите си?

Какво да правим с парите си в условията на инфлация – отговор на този важен въпрос получиха клиенти на "УниКредит Булбанк", които бяха поканени на специално събитие, организирано от банката и фондовете Amundi (Амунди).

Начало на събитието даде  Дарин Пешев, директор "Частно банкиране", а като представители на Amundi се включиха мениджърът за България Явор Ачев и Десислав Василев.

„Това не е първият път, в който сме свидетели на рязко вдигане на цените на суровините, а оттам и на инфлацията – историческите данни сочат, че подобна картина сме наблюдавали при двата петролни шока през 70-те години. Добрата новина е, че има лекарство и то е известно и работещо, а именно – повишаване на лихвените равнища. Централните банкери вече обявиха битката с инфлацията като цел номер 1“, каза Явор Ачев. Той сподели и очакванията на анализаторите за развитието на пазарите за следващите 5 и 10 години.

„Обикновено индивидуалните инвеститори успяват да реализират по-ниска доходност от средната на пазара, заради емоционалното си поведение. Затова инвестицията във фондове при спазване на препоръчителните хоризонти е много добро решение“, отбеляза Ачев.

„Важно е всеки от нас ясно да осъзнае, какво очаква от икономиката и да ориентира финансовото си поведение съгласно тези си разбирания, за да успее да запази стойността на средствата и да се справи с инфлацията“, обобщи Дарин Пешев. 

Amundi Group са взаимни фондове, регистрирани в Люксембург и допуснати до публично предлагане съгласно Директивите на Европейския съюз. Управляващото дружество е Amundi Asset Management - френска компания за управление на активи, чиято стойност към 2021 г. е била 2 трлн. евро. Това я прави най-големият мениджър на активи в Европа и един от десетте най-едри инвестиционни мениджъри в света.  

Компанията осъществява основно активен мениджмънт чрез цяла група от взаимни фондове, пасивен мениджмънт като емитент на търгувани на борсата фондове (ETF) и мениджър на индексни фондове. Тя предлага и продукти от сегментите на недвижимите имоти и на алтернативните активи. Целевите й групи са дребни и институционални инвеститори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във