Банкеръ Daily

Финансов дневник

Как да се възползваме от данъчните облекчения пред НАП?

При електронното плащане през сайта на НАП няма да има начислени такси, заяви говорителят на Националната агенция по приходите Росен Бъчваров пред БНТ.

"В други случаи на електронно разплащане чрез електронно банкиране е възможно обаче да има. За да се възползваме от данъчни облекчения като ранно заплащане, първо трябва да се уверим, че нямаме неизплатени задължения. Тази година промяната е значителна. Проблемът преди беше в случаите, когато гражданите плащат в последния възможен момент, а парите пътуват определено време. Заради това забавяне се е начислявала лихва", обясни Бъчваров.

Той уточни, че има два начина за заплащане в момента - чрез т.нар. вирутален ПОС терминал и чрез ПОС терминали на гишетата в НАП. Така трансферът на средства ще отнема малко време, като няма да има начислени банкови такси и лихви. НАП признава часът и денят на нареждане на плащането при плащане чрез интернет банкиране, успокои Росен Бъчваров.

"Интернет банкиранията на различните банки са различни. Възможно е да има такса, но ако използвате сайта или офис на НАП, тогава, независимо от банката ви, ще платите без такса. 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане до края на януари, както и други данъчни облекчения, са възможни, ако няма неплатен стар дълг. Преди да се подаде данъчна декларация, с която гражданите имат намерение да се възползват от отстъпка, е добре първо да проверят имат ли забравено задължение чрез персоналния си идентификационен код, който се издава безплатно в офисите на НАП", каза още Росен Бъчваров.

Тази година юридическите лица ще предават данъчна декларация само по електронен път, а т.нар. „нулеви декларации“ няма нужда да се подават.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във